Kanadalaisyliopistossa luennoidaan pian Kanye Westistä – kurssia pitävä professori on itsekin räppäri

Montrealiin saisi nyt syksyksi lentoja 250 eurolla.

Kanye West, viralliselta nimeltään Ye, on ollut melkoisessa vauhdissa viime aikoina. Uuden albumin lisäksi räppäri on julkaissut kyseenalaisen musiikkivideon, sekoillut Instagramissa ja vaatinut Billie Eilishiltä anteeksipyyntöä. Analysoimme artistin tekemisiä tarkemmin tässä kirjoituksessa.

Montrealissa voi pian paneutua Westin tekemisiin ja vieläpä maksaa siitä, sillä Concordian yliopistossa järjestetään ensi syksynä Kanye vs. Ye: Genius by Design -kurssi. Sitä pitää irakilais-kanadalainen professori Yassin Alsalman, joka sattuu olemaan myös Narcy-nimellä levyttävä räppäri. Alsalman on saanut oppilailtaan ristiriitaista palautetta kursseistaan. Opiskelijat ovat kuvailleet häntä muun muassa ilmaisulla ”hän on hauska eikä tarkoita pahaa, mutta hänen ei missään nimessä pitäisi olla professori”.

Muun muassa hiphop-kulttuuria ja sen historiaa aiemmin opettanut Narcy on ottanut nyt asiakseen luennoida Kanye Westistä. Hän kertoo kurssistaan Instagram-tilillään ja kirjoittaa, että artistin uran, ristiriitaisuuksien ja kulttuurillisten vaikutusten lisäksi käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa yhteisöllisyys, luovuus, vastuullisuus, kuuluisuus, mielenterveys ja ”ennen kaikkea itsearvostus ja -kunnioitus”.

Kurssi kuulostaa kovin erikoiselta ainakin näin suomalaiselle, mutta rapakon toisella puolella on voinut opiskella vastaavia aiheita jo aiemmin. Torontossa on ilmeisesti parhaillaan käynnissä kurssi Drakesta ja The Weekndistä, ja Yhdysvalloissa on puolestaan voinut opiskella ainakin Lady Gagasta, Star Trekistä, Harry Potterista ja Simpsoneista.

Mikäli Kanadan yliopistoon lähteminen ei ole suunnitelmissa aivan välittömästi, pahinta tiedonjanoa voi paikata kolmiosaisella Jeen-Yuhs: A Kanye Trilogy -dokumenttisarjalla, joka on katsottavissa Netflixissä.

Lisää luettavaa