Kolumni: Lemmy ja David Bowie – rock-kolikon kaksi samaa eri puolta

11.01.2016

Tänään kuultiin jälleen surullisia uutisia. David Bowie on kuollut. Bowie taisteli syöpää vastaan 18 kuukautta, kunnes ruumis antoi periksi. Bowien kerrottiin kuolleen perheensä ja ystäviensä ympäröimänä.

Myös Lemmy kuoli syöpään. Toisin kuin Bowie, Lemmy menehtyi vain muutama päivä syöpädiagnoosin jälkeen. Miesten kuolemissa on oivaa vertauskuvaa heidän elolleen. Siinä missä Lemmy lähti tavallaan kertarysäyksellä ja liki suoraan keikkalavoilta saappaat jalassa, Bowie jätti perinnöksi albumillisen viime viikolla julkaistua hienoa, hienoa musiikkia. Livenä Bowie ei ollut esiintynyt enää vuosiin.

David Bowie oli uransa aikana lukemattomia eri hahmoja. Thin White Duke. Ziggy Stardust. Lemmy oli aina Lemmy, kun taas Bowie oli hiljainen pohtija, jonka ura tempoili tyylilajista toiseen. Aina Bowien tunnisti kuitenkin Bowieksi. Siinä missä Lemmy edusti rockin likaista, ilkikurista ja hauskaa puolta, Bowien rock oli aina hienostunutta ja sivistynyttä.

Molemmat kulkivat omia polkujaan uransa alusta aina viimeisille hetkille saakka. Se kai on se asia, joka lopulta rock-elämäntyylin määrittelee.

Musiikillaan Lemmy ja David Bowie muokkasivat rockista sellaista, kuin se tänä päivänä on. Miesten vaikutusta rockin historiaan ei voi yliarvioida.

Lisää luettavaa