Kolumni: Mikael Gabrielin riidanhaasto on laskelmoitua, mutta viihdyttävää

Mikael Gabriel komensi sosiaalisessa mediassa kaksi vuotta sitten kaikkia suomiräppäreitä JVG:tä, Cheekiä ja Tippa-T:tä lukuun ottamatta nostamaan tasojaan ja vaihtamaan flowtaan. Heitosta tulistunut Pyhimys latasi tunteensa dissausbiisiin, johon myös MG vastasi.

Viime keväänä Mikael Gabriel vieraili Uusi Legacy -radio-ohjelmassa haukkumassa Mäkkiä feikiksi. Mäkki lupasi vastata syytökseen, mikäli MG pukisi sen biisiksi haastattelussa heitetyn kommentin sijaan ja pihvi kylmeni ennen aikojaan.

Nyt Mikael Gabriel on iskenyt Kuben kuvan säpäleiksi Tasoi De Boyzin Koko kuva -singlen kanteen keskisormen heristyksen saattelemana. MG vieraili Kultabassokerhon radioshowssa avaamassa jutun tasoja. Kube sivalsi dissausbiisillä, MG vastasi samalla mitalla.

Mikä keväisiä riidanhaastoja yhdistää? Asialla voi toki olla hormonit hyrräämään saanut kevätaurinko, mutta tuskin ainoastaan.

Kehotettuaan räppäreitä nostamaan tasojaan MG julkaisi Woppaa-singlen keväällä 2014. Haukuttuaan Mäkkiä MG julkaisi Versus-pitkäsoittonsa keväällä 2015. Kube-herjaa seuraa Helium-sinkku ensi viikolla.

Ei ole kaukaa haettua väittää, että kohteet ovat valikoituneet ennemminkin Mikael Gabrielin omien tarkoitusperien kuin henkilökohtaisten hiertymien takia. Joko sattumanvaraisesti tai jopa sovittuina. MG on viime aikoina vieraillut muun muassa Tuulin, Robinin ja Antti Tuiskun biiseillä, joten kenties mukaan mahtuu myös rehellistä kaipuuta salonkikelpoisesta popista takaisin rääväsuisemmille kaduille.

Oli miten oli, MG:n sivallusten poikimat dissausbiisit ovat kaikessa keskenkasvuisuudessaan viihdyttävämpiä kuin seuraava tehosoitossa jauhava hittibiisi. Spontaanit muutaman minuutin höyryjenpäästelyt tarjoavat räppifaneille popkornia ja ravistelevat hereille niitä, jotka posin kautta -ilmapiiri on vaivuttanut horrokseen.

Tuoreimman beefin poikimaa keskustelua sosiaalisessa mediassa seuranneena koen velvollisuudekseni muistuttaa, että kilpailuasetelma ja nokittelu ovat iskostuneet räpin DNA:han aikojen alussa, battleräppärit skannaavat vastustajiensa Akilleen kantapäitä, ja myös iskut vyön alle ovat sallittuja. Mikäli meno kauhistuttaa, ärsyttää, vaivaannuttaa tai tuntuu muuten vain vieraalta, MG:n katalogista löytyy woppausta myös koko perheelle.