Kommentti: Olisiko korkea aika vaatia Annika Saarikon eroa?

Kulttuuriministeri on pettänyt oman vastuualueensa, kirjoittaa Jukka Hätinen.

05.05.2021

Turve- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on osoittanut koronakriisin aikana toistuvasti olevansa täysin ymmärtämätön tai välinpitämätön kulttuurialan ekosysteemistä ja sen tosiasiallisesta ahdingosta. Saarikon viimeisin Facebook-päivitys on tehty nilkkoja myöten turpeessa seisten ja suoranaisesti valehd… anteeksi, muunneltua totuutta puhuen.

”On kysytty, miten voin puhua vain kulttuurin puolesta”, Saarikko kirjoittaa, jotta pääsee taas puhumaan lempiaiheestaan, turpeesta.

Passiivissa esitetylle väitteelle ei taatusti löydy lähdettä. Yksikään politiikkaa edes välttävästi seurannut ei ole voinut tulla päätelmään, että Saarikko puhuisi vain kulttuurista.

Ja sillä välin kun Saarikko hengitteli lakeuksilla turvenevan ilmaa, koko kulttuurialalle ja sen freelancereille oli luvassa katkeraa kalkkia.

Puoliväliriihessä kulttuurille ja taiteelle osoitettiin 128 miljoonaa euroa ja tapahtumatakuuseen 85 miljoonaa euroa. Freelancereille tästä kokonaissummasta korvamerkittiin 65 miljoonaa euroa.

Muusikkojen liitto vaati, että tuki kohdennetaan rajoituksista eniten kärsineille aloille ja tahoille menetysten perusteella. Tämänhetkisen tiedon valossa näin ei tule kuitenkaan käymään. Tuki jaetaan Taiken kautta työskentelyapurahoina, ei tulonmenetysten kompensaationa. Lisäksi ministeriö myönsi jo tässä vaiheessa jakamisen haasteiksi resurssien rajallisuuden ja hitauden.

Freelancerit ovat pudonneet kaikkien tukiverkkojen lävitse, ja näistä epäkohdista läpi koronakriisin on ansiokkaasti raportoinut kitaristi Mikko Kosonen. Hän kirjoitti jälleen tulikivenkatkuisen mutta hyvin jäsennellyn summauksen uusimmista käänteistä, ja siitä miksi apurahana jaettava tuki ei sovellu freelancereille.

Sitä kävi kommentoimassa myös Taiken johtaja Paula Tuovinen, joka tuskaili sitä, että ”kompensaation laskeminen yhdenvertaisin perustein toisi monia haasteita” ja olisi lopulta myös mahdotonta: apurahaa ei voi myöntää takautuvasti, ”koska laki”.

Siis: sekä OKM että Taike kokevat omat tehtävänsä haastaviksi, ja julkeavat sen avoimesti kertoa yli vuoden löysässä hirressä roikotetuille freelancereille, jotka ovat tukikierroksilla saaneet hylsyä hylsyn perään.

Perustuslakimme takaa jokaiselle kansalaiselle elinkeinovapauden. Sen mukaan julkisen vallan tehtävänä on turvata jokaiselle oikeus työn tekemiseen valitsemallaan työllä, elinkeinolla tai ammatilla. Julkisella vallalla on myös velvollisuus huolehtia työvoiman suojelusta. ”Koska laki” ei kuitenkaan jostain syystä päde tässä tilanteessa, jossa tämän elinkeinon harjoittaminen on tehty mahdottomaksi jo 14 kuukauden ajan.

Siitä tässä on pähkinänkuoressa kysymys, edelleen. Ministeriö on pyytänyt alalta kärsivällisyyttä koronakriisin alusta asti. On vakuuteltu, että ahdinko on kuultu, ja pyydetty vielä vähän lisää kärsivällisyyttä. Mutta joka kerta, kun alalle on esitetty tukimalleja, ne ovat olleet alimitoitettuja ja väärin kohdistettuja. Ministeriössä on vedottu siihen, ettei alan ekosysteemiä ole ymmärretty. On vedottu yhdenvertaiseen kohteluun. On vedottu lain kankeuteen.

Muusikkojen liitto ja muut alan järjestöt ovat jo yli vuoden ajan tuoneet esille huolensa ministeriölle, valistaneet alan ekosysteemistä ja esittäneet ratkaisuja siihen, millaisia tukimallien tulisi olla. Nyt, jälleen kerran vaikuttaa siltä, että alan ammattilaisten puheet on täysin sivuutettu.

Puheet yhdenvertaisuudesta ovat järjettömiä: on selvää, että miltei kaikki ovat kärsineet koronakriisistä – ja sen hoidosta – mutta faktaa on, että esimerkiksi ne, joiden työt on kielletty, ovat nyt vain kärsineet enemmän. Ja kankeaa lakia on taivutettu aiemminkin, kunhan kohde on tuntunut ministeriössä tarpeeksi tärkeältä.

Puoliväliriihessä alalle osoitetut tuet ovat toki tärkeitä, mutta horisontti näyttää entistä synkemmältä. OKM kertoi samalla, että rahoitus taiteelle, liikunnalle, nuorisotoiminnalle ja tieteelle vähenee ensi vuonna 40 miljoonaa euroa ja sitä seuraavana vuonna 54 miljoonaa euroa.

Tapahtuma-alan ammattilaisista koostuvassa Facebook-ryhmässä suunnitellaan jälleen mielenilmausta. Ryhmän keskustelut alleviivaavat alan hajanaisuutta ja monimuotoisuutta: ideat ja innovaatiot sinkoilevat, mutta massat kokoavasta yksinkertaisesta tempauksesta ei päästä yhteisymmärrykseen.

Turverekat keskustassa saivat huomion ja tullaan muistamaan. Tällaista yhtenäistä rintamaa ala kaipaisi.

Ministeri Saarikko on pettänyt oman vastuualueensa. Olisko korkea aika vaatia yhteen ääneen hänen eroaan?

Lisää luettavaa