Spotifyn Suomen top 50 -listalla tapahtuu outoja asioita. Devo-nimisen artistin kaksi singleä nousi eilen kymmenen kuunnelluimman biisin joukkoon. Tänään niitä on kuunneltu vielä enemmän: kappaleet löytyvät listan sijoilta 5 ja 6.
Kyseessä ei ole legendaarinen yhdysvaltalainen rock-yhtye, vaan esittelytekstinsä mukaan 18-vuotias tuottaja. Instagram-profiilinsa mukaan hän on Puolasta. Spotifyn esittelyvälilehdellään hän pitää kuvaa Ranskan Arlesissa sijaitsevasta stadionista.
Spotifysta löytyvien englanninkielisten kappaleiden lisäksi hän on ladannut Youtubeen saksankielisiä kappaleita syksyllä.
Youtubessa kappaleiden katselukerroista ei välity yllättävä Spotify-suosio. Christian Rapper on kuunneltu 628 kertaa, kun Spotifyssa sitä on kuunneltu vuorokaudessa 49 618 kertaa. Believe Me -kappaletta on kuunneltu Youtubessa 240 kertaa ja Spotifyssa viimeisen vuorokauden aikana 49 439 kertaa.
Kappaleet on julkaistu toukokuussa 2019 ja Spotifyssa ne ovat generoineet käytännössä kaikki kuuntelunsa parin viime vuorokauden aikana.
Some-aikakaudella yllättävät viraalihitit ovat mahdollisia, mutta Devon tapauksessa moinen tuntuu erikoiselta. Tiktokissa ei tanssita Devon tahtiin, Twitchissä ei pelata. Facebookista ei löydy hakutuloksia, ei Twitteristäkään. Loogisin selitys olisi, että biisit löytyisivät joltain suositulta Spotifyn soittolistalta, mutta näin ei ole.
Viraali-ilmiöksi tämä näyttää myös liian paikalliselta: Devon kahden kappaleen kuuntelut ovat tulleet käytännössä Helsingistä ja Apoldasta. Helsingissä Devon kahta kappaletta on kuunneltu 87 791 kertaa muutamassa vuorokaudessa. Saksalaisessa Apoldan kaupungissa on 22 000 asukasta, mutta siellä Devoa on kuunneltu 43 082 kertaa.
Hieman kärjistäen: jokainen apoldalainen on kuunnellut joko Christian Rapper- tai Believe Me -kappaleen kerran päivässä eilen ja tänään.
Vielä aamupäivällä Devon Spotify-profiilista löytyi myös kappale Scared, jonka kansi oli identtinen J. Colen KOD-albumin kannen kanssa. Nyt kappale on poistettu.
Voiko olla mahdollista, että miltei 50 000 helsinkiläistä kuuntelee vuoden vanhaa omakustannebiisiä yhtäkkiä? Vai onko striimejä hankittu sääntöjen vastaisesti, bottien tai kaapattujen tilien avulla?
Rumban tavoittama Spotifyn edustaja ei halunnut esiintyä nimellään artikkelissa. Hän ei halunnut ottaa kantaa kyseiseen tapaukseen, vaan vastasi yleisemmällä tasolla.
”Meillä on käytössä useita mittareita, joilla seurataan seurataan kulutuskäyttäytmistä. Näillä toimenpiteillä suojellaan käyttäjiämme. Lisäksi teemme aktiivista yhteistyötä yhteistyökumppaniemme kanssa näiden huolenaiheiden ratkaisemiseksi”, Spotifyn edustaja kommentoi.
”Kun havaitsemme väärinkäytöksiä tai saamme ilmoituksen vilpillisestä suoratoistotoiminnasta, ryhdymme toimiin, joihin voi kuulua suoratoistojen poistaminen, rojaltien pidättäminen ja toimenpiteet, joilla pienennetään vaikutusta listoillamme.”
Voimme vain odotella, miten Spotify reagoi Devon listasijoituksiin. Mikäli artistin biisit katoavat yhtä nopeasti kuin sinne nousivatkin, kyseessä lienee bottien tai kaapattujen tilien generoimia soittokertoja ja Spotifyn sääntöjenvastaista toimintaa. Ja jos väärinkäytöksellä on mahdollista päästä Top 10 -listalle useammaksi päiväksi, se asettaa koko listan ylle varjon.
Rumba jätti myös Devolle kommenttipyynnön, mutta artisti ei ole vastannut.