”Kukaan muu kuin Joalin ei voi tietää paremmin, mitä Joalin tekee” – Haastattelussa uutta soolomateriaalia valmisteleva nuori tähti

PME:lle kiinnitetty Joalin julkaisi helmikuun lopussa vuoden ensimmäisen singlensä.

19.03.2024

Turussa syntynyt ja Meksikossa kasvanut Joalin julkaisi helmikuun lopussa uuden singlen nimeltä La Chica-cá. Espanjaa ja englantia musiikissaan yhdistelevän artistin debyytti-ep I’m The One ilmestyi loppuvuodesta 2022, jolloin hän kiersi muun muassa Brasiliassa ja Meksikossa esittelemässä uutta musiikkiaan.

Kansainvälisestä Now United -yhtyeestä tanssijana tunnetuksi tullut Joalin Loukamaa on saavuttanut valtavaa menestystä sooloartistina. Omien biisiensä lisäksi häntä on kuultu Suomessa Davin viime syksynä julkaistussa Silkkii-kappaleessa ja Emma-ehdokas Shrtyn Pariisin kevät -hitissä. Tällä hetkellä 22-vuotias artisti valmistelee uutta soolomateriaalia.

Loukamaa kertoo miettineensä tuoreen La Chica-cá -biisin kohdalla poikkeuksellisen paljon sitä, mitkä hänen omat toiveensa omalle musiikilleen ovat. Hän ei keskittynyt pelkästään siihen, mikä kuulostaa musiikillisesti hyvältä, vaan myös siihen, mistä hän itse pitää ja mitä hän itse haluaa kuulla.

”Itsevarmuuteni on kasvanut todella paljon verrattuna siihen, kun aloitin musiikin tekemisen”, Loukamaa kertoo.

Sinnikäs treenaaminen ja studiokokemuksen karttuminen on lisännyt itseluottamusta, Loukamaa sanoo. Alussa hän oli taipuvainen ajattelemaan, ettei osannut yhtä paljon kuin muut, ja siksi hän helposti luovutti ohjat häntä kokeneemmille tekijöille.

”Mutta oikeasti kukaan muu kuin Joalin ei voi tietää paremmin, mitä Joalin tekee. Sitä mä olen tässä yrittänyt sisäistää, ja se näkyy myös studiolla.”

Loukamaa kokee olevansa nykyisin rohkeampi niin kirjoittamisen kuin ideoinninkin suhteen. Hän on uskaltautunut antamaan omia näkemyksiään myös tuotantopuolella ja ollut siten prosessissa läsnä muutenkin kuin biisin kirjoittajana.

La Chica-cá ei energialtaan eroa radikaalisti Loukamaan aiemmasta tuotannosta – Loukamaa löytää luontevan vertailukohteen vuonna 2022 ilmestyneestä Angelitosta. Myöhemmin tänä vuonna ilmestyvä musiikki tulee kuitenkin olemaan joiltain osin hyvinkin erilaista kuin hänen aiempi tuotantonsa.

”Olen uskaltanut käyttää ääntäni enemmän ja kovempaa. Siellä tulee olemaan rytmikkäämpää ja vähän rajumpaa meininkiä”, Loukamaa sanoo, mutta ei halua vielä paljastaa enempää.

Kunnianhimoinen Loukamaa on menestyksekkään uransa aikana muun muassa näkynyt Times Squaren mainostaululla Spotify Equal -kampanjassa, esiintynyt Vogue Scandinavian kannessa ja kerännyt Tiktokissa ja Instagramissa kummassakin yli kolme miljoonaa seuraajaa.

Valtavan suosion keskellä eläminen on vaatinut Loukamaalta mielenhallintaa, jotta hänen omaa kyvykkyyttään kyseenalaistavat ajatuksensa eivät saisi hänestä valtaa. Hän kertoo olevansa tunne-eläjä, jonka mielentila saattaa vaihdella monta kertaa pitkin päivää.

”Yhdessä hetkessä saatan olla todella onnellinen siitä, että olen niin taitava ja saan tehdä mitä haluan. Kymmenen minuuttia myöhemmin saatan todeta, että ei tästä tulee mitään ja että olen ihan paska. Niissä hetkissä olen opetellut nappaamaan itsestäni kiinni ennen kuin putoan liian syvälle, tutkimaan ajatuksiani ja purkamaan ne osiin.”

Loukamaa kuvailee prosessin muistuttavan kahden erillisen ihmisen käymää keskustelua hänen päänsä sisällä.

”Yksi sekoilee ja väittää kaikkea tyhmää, ja toinen pistää sille vastaan ja vakuuttaa, että mä olen ihan taitava ja kaikki menee hyvin. Kai sitä voisi kutsua eräänlaiseksi meditoimiseksi.”

22-vuotiaalla Joalinilla on yli kolme miljoonaa seuraajaa Instagramissa ja Tiktokissa. Kuva: Tuomas Vihavainen

Visuaalisuus on Loukamaalle tärkeää. Hän kertoo olleensa erityisen tyytyväinen uuden kappaleen kansikuvaan ja musiikkivideoon, jonka hän ohjasi yhdessä Jean-Sébastien Degnin kanssa. Degni asuu Lontoossa, mutta on alun perin kotoisin Turusta, kuten Loukamaakin.

”Löydän aina näitä turkulaisia ympäri maailmaa!” Loukamaa nauraa.

Hän ei tuntenut Degniä ennestään, vaan tutustui häneen managerinsa kautta siinä vaiheessa, kun La Chica-cá:n musiikkivideon alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat täysin viime hetkellä. Tarkoitus oli ollut lähteä Lappiin kuvaamaan, mutta Loukamaa ei kokenut musiikkivideon toteutustapaa siinä vaiheessa enää omakseen.

”Siinä tuli sellainen äkkijarrutus, ja kaikki meni uusiksi. Kuvasimme videon lopulta kahdessa päivässä Porvoossa pienellä mökillä.”

Degni ja Loukamaa ohjasivat musiikkivideota yhdessä samaan aikaan kun sitä kuvattiin, ja jälkeenpäin Loukamaa editoi videon ensimmäisen version istuessaan lentokoneessa matkalla Meksikoon.

Kappale kertoo tytöstä, joka on särkenyt toisen ihmisen sydämen. Biisissä hän tavallaan pyytää anteeksi, mutta ei kuitenkaan suoranaisesti vaikuta olevan pahoillaan.

”Halusin tuoda videossa esiin sitä, miten tyttö on keskellä talvimaisemaa pienessä mökissä, vähän ahdistuneen näköisenä, mutta kuitenkin onnellisena. Siellä hän käy yksinään läpi ajatuksia ja tapahtumia”, Loukamaa kuvailee.

Kappaleen espanjankielistä nimeä on vaikea suomentaa kirjaimellisesti. ”La chica” merkitsee tyttöä, mutta loppuäännähdys on vain rytmillinen lisäys.

”Jos sä menet Meksikossa sanomaan jollekin, että ’la chica-cá’, ne ajattelevat, että olet hölmö. Ei se tarkoita mitään.”

Kappaleen nimellä on kuitenkin valtava symbolinen merkitys Loukamaalle. Ennen soolouraansa artistina hän tanssi osana maailmanlaajuista Now United -yhtyettä, jonka eräässä kappaleessa hän pääsi ääneen kahden ad-libin verran.

”Yksi ad-libeistä oli juuri tämä la chica-cá -hokema. Se oli ensimmäinen kerta, kun Joalinin ääntä oli ikinä kuultu missään biisissä.”

Tanssijan ja laulajan rooleissa Loukamaa on kiertänyt maailmaa, mutta kaiken kokemansakin jälkeen hän kehuu suomalaisia tekijöitä taitaviksi.

”Täällä on tosi hyvä meininki, mutta suomalaiset ovat usein perfektionisteja. Olen ollut vaikuttunut joka ikisestä ihmisestä, jonka kanssa olen tehnyt töitä musiikin parissa, mutta ihmiset eivät uskalla näyttää mitä kaikkea he osaavat tehdä, koska he ovat niin nöyriä.”

”Olen uskaltanut käyttää ääntäni enemmän ja kovempaa”, Joalin kuvailee tulevaa musiikkiaan. Kuva: Tuomas Vihavainen

Loukamaa tavoittelee kansainvälistä artistin uraa, ja on tällä hetkellä Miamissa tunnustelemassa mahdollisuuksiaan.

”Kaikki lattarimusiikin keskeiset tekijät ja artistit ovat siellä. Toivon löytäväni sieltä ihmisiä, joiden kanssa tehdä duunia ja tuoda nimeäni esiin.”

Uusi single on Loukamaan ensimmäinen Lontoossa ja Pariisissa toimivan Because Musicin kautta ilmestynyt kappale. Loukamaa kertoo käyneensä tutustumassa moniin levy-yhtiöihin ennen kuin teki päätöksensä. Koska useimmat tahot pystyvät tarjoamaan musiikillisesti samanlaisia asioita, ja suuren osan promosta Loukamaa voi tehdä itse somessa, ratkaisevaksi tekijäksi muodostui levy-yhtiöllä työskentelevät ihmiset.

”Mulle on tärkeää, että he ymmärtävät visioni, ja että haluan tehdä heidän kanssaan töitä. Becausen tiimistä on nopeasti tullut kuin toinen perhe.”

Suomessa Loukamaata edustaa PME. Hän muistelee tutustuneensa JVG:n Ville Galleen pari vuotta sitten Blockfestin bäkkärillä.

”Odotin siellä mun kaveria, ja huomasin, että joku tyyppi, joka sittemmin osoittautui Ville Galleksi, tuijotti mua suoraan silmiin. Pitkän tuijottamisen jälkeen hän tuli sanomaan, että ’Sä olet se Joalin’. Hän oli nähnyt jonkun mun haastattelun. Aloimme jutella, ja sen kautta yksi asia on johtanut toiseen. Nyt olen PME:llä, koska se tuntuu luontevalta.”

Lisää luettavaa