Kulttiyhtye julkaisi laulun Turun terroriteon uhrien kunniaksi – kuuntele täältä

Inkivisio kunnioittaa Turun tragedian uhreja.

17.08.2018

1980-luvun kulttibändi Inkvisitio katkaisi viime vuonna 26 vuotta kestäneen hiljaiselon julkaisemalla uuden Toivo-nimisen albumin ja heittämällä kourallisen keikkoja.

Nyt bändi on julkaissut kappaleen Ystävä, joka sai alkunsa Turun viime vuoden elokuun terroriteon sysäämänä.

Turussa asuva yhtyeen laulaja Seppo Kansanoja kertoo laulun taustoista näin:

”Yksinäisyys on kummallinen juttu. Sitä voi olla yksinäisempi kuin ikinä vaikka olisi stadionilla kun kotijoukkue voittaa. Yksinäisyyttä ei näe, se on ihmisen sisällä. Pahimmillaan yksinäisestä voi tulla ympäristölleen vaarallinen hullu, hän on altis tuhoisille ajatuksille ja teoille. Eihän kukaan estä häntä.

18.8.2017 on päivä, jota emme ikinä unohda. Täällä Turussa oli kaunis loppukesän perjantai ja siitä piti tuleman hyvä viikonloppu niin monille. Mutta siitä repesikin helvetti. Muistamme jokainen, kun telkkari, radio ja netti oli koko ajan päällä, kaikki olivat lamautuneita, peloissaan ja järkyttyneitä.

Turun kauppatorilla radikalisoitunut turvapaikanhakija lähti murhaamisen tielle. Leppeässä iltapäivän auringossa hän käveli paikalle ja hakkasi veitsellä kuoliaaksi kaksi ihmistä ja haavoitti vakavasti kahdeksaa, joukossa niitä jotka koettivat estää häntä. Ei sitä voinut käsittää.

Illalla näin paikan missä tuo tragedia tapahtui. Ihmiset laskivat paikalle kukkia ja kynttilöitä ja itkivät, olivat poissa tolaltaan. Kaikki olivat. Onneksi Turun paras mesta Tinatuoppi ja illan bändi päättivät, ettei mitään peruta, vaan ollaan niin normaalisti kuin mahdollista. Kun bändi alkoi soittaa ja sain kaljan eteeni, lakkasin tärisemästä, koska vieressäni istui ystävä.”

Juliet Jonesin Sydän –yhtyeen rinnalle vuonna 1989 syntynyt Inkvisitio nousi 1980-1990 –lukujen taitteessa kulttisuosioon. Yhtyeen vuonna 1990 julkaistu esikoisalbumi Paratiisi vedettiin nopeasti kaupoista, sillä levyn kansitaide oli kopioitu Jehovan todistajien Herätkää –lehdestä ja albumin julkaissutta Poko Recordsia uhattiin oikeustoimilla. Vuoden 1990 Helvetti EP puolestaan poiki pienoiseksi hitiksi nousseen kappaleen Arvi Lind –sekä kiitoskortin kappaleen sankarilta.

Pienoista menestystä seurasi yhtyeen toistaiseksi viimeisin albumi, vuonna 1991 julkaistu Kiirastuli. Hiljaiseloa viettänyt orkesteri katkaisi hiljaiselon julkaisemalla Toivo-nimisen albumin 21.4.2017.

Kuuntele kappale alta.

Lisää luettavaa