Kummelia, vanhaa iskelmää ja tiktokia – JVG tekee tuplasinkuillaan uutta sekä vanhaa

Uutta JVG:tä.

29.04.2022

JVG on ollut kuluneena vuonna kovin aktiivinen. Sen lisäksi, että yhtyeen taipaleesta julkaistiin dokumenttielokuva, on päivänvalonsa nähnyt Vamos / Syssymmällä -tuplasinkut, Bbno$in Edamame-biisistä remix ja vierailut SMC Lähiörottien sekä Mikael Gabrielin kappaleilla. Yhtye on siis pannut haisemaan parin hiljaisemman vuoden jälkeen.

Nyt on uuden tuplasinkun aika. Itseasiassa mukana on myös pieni vappuyllätys, sillä Amatimies / Viikonloppu -sinkkujen välissä kuullaan Kummeli-skit. Viihdepläjäyksessä tapaillaan työmiehen arkea ja samaa kuullaan myös varsinaisilla sinkuilla.

Amatimies pitää sisällään samplen Kake Randelinin Pakko painaa pitkää päivää -kappaleesta ja Viikonloppu pätkän samannimisestä Martti Servo & Napander -yhtyeen kappaleesta. Tämä on yhtyeelle uutta sillä JVG ei ole aiemmin juurikaan sampleja käyttänyt, Popcornia ja Liike on lääke -kappaleita lukuunottamatta, joissa kaksikko tosin oli kertosäkeen osalta vahvasti itse äänessä.

Se on myös sikäli ihmeellistä, sillä JVG:llä jos joillakin, ei ole ollut ikinä ongelmia toimittaa laadukas kertosäe. Nyt kappaleet rakentuu alkuperäisten biisien tematiikan varaan, mikä on samalla myös kunnianhimoista. Vaikka suosittujen somehittien hyödyntäminen tuntuu tämän kaltaiselle yhtyeelle turhan helpolta, niin biisejä yhdistää kuitenkin punainen lanka ja musiikkivideon perusteella myös visuaalinen tarinallisuus.

Uudet sinkut tuntuvat kuin mittatilatuilta tiktok-hiteiltä. Sen verran tarttuvia iskulauseita kun sisältävät. Käyttää alkuperäistä tai uunituoretta soundia, se satanee molemmissa tapauksissa JVG:n laariin. Yhtye on itsekin aktivoitunut somepalvelussa.

Vaikka JVG tekee itselleen jotain käytännössä uutta, on näissä myös paljon vanhaa. Bändin debyyttialbumi Mustaa kultaa oli samaistuttava, nuoren aikuisen elämää läpikäynyt kokonaisuus. Duunarimentaliteetti tuntuu siksi menestysvuosien jälkeen uskottavalta, kun JVG on kädet saveen -mentalitetiin kertaalleen jo elänyt varhaisessa tuotannossaan.

Myös musikaalisia yhtäläisyyksiä löytyy: Viikonloppu-kappaleen bassoraita taas tuo mieleen Häissä-läpimurtosinglen lehmänkelloja myöden. Biisi tuntuu tribuutilta menneeseen, kun elämä oli kohtuullisen huoletonta ja krapulakin kesti korkeintaan yhden päivän, jos se siis ikinä ehti tulla. Tätä biittiä olisi mieluusti kuunnellut pidempäänkin, molemmilla kappaleilla on itseasiassa kestoa vain rapiat kaksi minuuttia, jotka toki luo valmiuden tehokuuntelulle.

Kaksikon tekemisissä on tänä vuonna näkynyt avoin hittihakuisuus, tosin talvella julkaistussa Ylex:n Otto-livessä kuultu Pojatkin itkee -kappale herätti ajatuksia orgaanisemmasta musiikista.

Tuplasinkku jatkaa siitä mihin Vamos-sinkulla jäätiin. Nähtäväksi jää miten tarina tästä etenee ja erityisesti kuinka pian. Uusien kappaleiden myötä JVG saattaa saada kaksi kesähittiä yhden sijaan ja vähempään he eivät varmaan tyydykään.

Kokonaisuutena kaksikko tuntuu tietävän mitä tekee ja se on rento hauskanpito.

Katso Niko Hirvimäen ohjaama Amatimies-video alta. Mukana myös pätkä Viikonloppu-biisistä.

Lisää luettavaa