”Kun asuin Helsingissä 90-luvun alussa, oli erittäin hauskaa tietysti kun tekno oli uusi juttu” – haastattelussa 30-vuotisjuhlaansa viettävä kotimainen teknolegenda Mono Junk

Mono Junk esiintyy huomenna Flow-festivaaleilla.

Elokuun 26. päivä ilmestyy ep nimeltä Iäti, jonka takaa löytyy Mono Junk -nimellä teknoa tasan 30 vuotta tehnyt Kimmo Rapatti. Artistia voi kutsua todelliseksi tekno-legendaksi, sillä 90-luvun alusta lähtien musiikkia julkaisseen Rapatin historiasta löytyy esimerkiksi laajaa kansainvälistä suosiota saanut hitti Channel B, jonka muun muassa Richie Hawtinin ja Marcel Dettmannin kaltaiset tunnetut nimet ovat lisänneet miksauksiinsa ja kokoelmiinsa.

Suomen vanhimpiin teknolevymerkkeihin kuuluvan Dum Recordsin perustaja Rapatti esiintyy huomenna lauantaina Flow-festivaaleilla. Tekno-legendan juhlavuoden kunniaksi Rumba haastatteli Rapattia tämän tulevan ep-julkaisun ja huomisen keikan tiimoilta.

“Cold Blow -levymerkin perustaja Janne ‘J’ kyseli multa biisejä ensimmäistä kertaa varmaan tuossa viisi vuotta sitten. Tarpeeksi kun jaksoi kysellä, niin sai sitten vihdoinkin.”

Näin Kimmo Rapatti summaa polun, joka johti hänen ensimmäiseen julkaisuunsa Cold Blow:lla. Elokuun 26. päivä ilmestyy Mono Junkin Iäti ep, joka korostaa samalla tasan 30 vuotta musiikkia julkaisseen Mono Junkin juhlavuotta.

“Multa kyllä ilmestyi jo syksyllä 1990 ensimmäinen maksisingleni, mutta tosiaan Mono Junk ja perustamani Dum Records täyttävät tänä vuonna 30. Siitä, onko soundini muuttunut näiden vuosikymmenien aikana, en kyllä osaa sanoa. Omasta mielestäni olen tehnyt aika lailla samaa soundia aina, mikä on vahvuus – tai ehkä jossain mielessä myös miinus.”

Alusta alkaen Rapatti on tuottanut Detroit-pohjaista teknoa sekä elektroa, ja linjannut julkaisunsa näiden genrejen välimaastoon. Artisti muistelee 90-lukua ja oman tuottaja-uransa alkua lämmöllä.

“Kun asuin Helsingissä 90-luvun alussa, oli erittäin hauskaa tietysti kun tekno oli uusi juttu. Nykyään asun Imatralla, joten en tiedä mikä meininki siellä on, mutta silloin oli mukavaa.”

Keikkojen puolesta Rapatti on kuitenkin aina suuntautunut enemmän ulkomaille kuin Helsinkiin. Pandemian jälkeen artisti ei vielä ole Suomen ulkopuolella ehtinyt keikkailemaan, mutta huomenna Mono Junkin livesetti nähdään Flow-festivaaleilla.

“Alkuun mietin, että olisin tehnyt kokonaan uuden setin, mutta päädyin sitten kuitenkin siihen, että soitan pitkälti niin sanottuja hittibiisejäni. Kyllähän niitä biisejä saisi vaihdettuakin, mutta ajattelin, että olisi kiva katsoa taaksepäin omia suosikkikappaleitani. Lopussa on sitten enemmän jamittelua. Soittaa vaikka vähän acidia siihen.”

Elokuun lopussa julkaistava Iäti ep sisältää viisi kappaletta, jotka ilmentävät Rapatin omaperäistä otetta teknon luomiseen. Tekijä itse ei kuitenkaan halua lähteä sen kummemmin maalailemaan ep:n maailmaa, sillä hän kokee tulkinnan olevan kuulijasta kiinni.

“En mä ajattele, että nyt yritän tehdä tällaista ja tällaista. Jossain kohtaa tekeminen vain natsaa ja soundit tulevat parhaimmillaan kuin itsestään. Tälle julkaisulle vokaalit syntyivät todella helposti; pidemmän aikaa on ollut mielessä, että jotkut suomivokaalit olisi hauska tehdä. Tuohon nyt sattui löytymään sopivat kuiskaukset.”

Iäti ep:lle päätyneet kappaleet valikoituivat parin mutkan kautta. Rapatin berliiniläisen keikkamyyjän ansiosta erä Mono Junkin kappaleita meni saksalaiselle tuottaja-dj Marcel Dettmannille hänen Bad Manners -levymerkilleen myöhemmin syksyllä julkaistavaa ep:tä varten. Yli jääneet biisit Rapatti lähetti Cold Blow:n Janne “J”:lle.

“Hänelle ne kelpasivat erittäin mainiosti. Kaikki nämä mainitut kappaleet syntyivät ensimmäisenä koronakeväänä vuonna 2020. Olen ollut viime vuosina todella laiska tekemään musiikkia, joten on hyvä, että sentään nämä omasta mielestäni hyvät biisit pääsevät julkaisuun, eivätkä jää ikuisiksi ajoiksi pöytälaatikkoon lojumaan.”

Jatkon kannalta Rapatti ei osaa sanoa muuta kuin että julkaisee musiikkia tulevaisuudessa ainakin oman levy-yhtiönsä kautta.

“Ei mulla ole aikatauluja sen suhteen. Teen sitten jos huvittaa.”

Mono Junk esiintyy Flow-festivaaleilla lauantaina 13.8.2022 klo 16:45 Resident Advisor Front Yard -lavalla.

Lisää luettavaa