Le Guess Who? on seikkailullisen musiikin ja rohkeiden konseptien kehto

Hollantilaisfestivaali lähestyy, tässä tärppimme.

28.10.2019

Le Guess Who? -festivaali järjestetään Hollannin Utrechtissa 7.–10. marraskuuta järjestyksessään kolmattatoista kertaa. Festivaali on vaivihkaa ottanut paikkansa yhtenä musakalenterin ”pakollisista” tärpeistä – ainakin puhuttaessa yleisesti hieman seikkailullisemmasta musiikista.

Festivaali tuo Utrechtiin noin satakunta artistia ja tällä kertaa artistikurattoreina vaikuttavat norjalaisartisti Jenny Hval (otsikkokuvassa), brittiläinen uuden ajan elektronisen musiikin pioneeri The Bug, psyke-kraut-kaksikko Moon Duo, newyorkilainen kokeellinen kitaristi Patrick Higgins, malilainen laulaja-lauluntekijä Fatoumata Diawara ja hollantilainen muotisuunnittelija Iris Van Herpen luovan partnerinsa, äänisuunnittelija Salvador Breedin kera.

Festarin esiintyjäkaarti on jälleen kokonaisuudessaan kutkuttavaa luettavaa, sillä mukana on suosikkinimien kuten Deerhunterin, Cate Le Bonin, Aldous Hardingin, Makaya McCravenin, Murcofin, Efterklangin ja Deerhoofin ohella todellisia yllätystärppejä, joihin kuuluvat esimerki etiopialaisen musiikin legenda Ayalew Mesfin, Somaliasta ponnistava mystinen Dur-Dur Band ja punkia outoihin suuntiin jo vuosikymmeniä sitten taivutellut Vivien Goldman.

Uuden löytämiseen perustuvan festivaalin lineupissa on toki myös runsaasti totaalisia jokerikortteja, joista voit lukea myöhemmin Rumban festarireportaasista. Eräs vahva yllättäjäsuosikki on taolaisesta rituaalista nimensä napannut taiwanilaisduo Scattered Purgatory, jonka musiikkia voi hyvällä syyllä kuvailla samaan aikaan meditatiiviseksi ja raivokkaaksi.

Lisäksi Le Guess Whossa koetaan tänä vuonna aiempaa laajempana kokonaisuus nimeltään Untitled, joka on festivaalin omien sanojen mukaan ”mahdollisuus viedä ohjelmaa moniin uusiin suuntiin ja tehdä yhteistyötä lukuisten uusien partnereiden kanssa”. Untitledin keskiössä ovat visuaalinen taide, elokuva ja keskustelutilaisuudet. Tällä kertaa Untitled-ohjelmassa mukana ovat mm. paikallinen Centraal Museum, printtistudio Kapitaal ja Kickstarter, joka on mukana toteuttamassa live-haastatteluja.

Toinen keskeinen oheisohjelmakokonaisuus on lähinnä paikallisia nousevia nimiä pop-up-keikkojen kautta esittelevä Le Mini Who?, joka muuttaa tänä vuonna kokonaan uusiin tiloihin Cartesiuksen alueelle.

Festivaalin koko ohjelma löytyy sen verkkosivuilta. Tapahtumassa esiintyvien artistien musiikkiin voi tutustua alta löytyvän soittolistan lisäksi allekirjoittaneen radio-ohjelmassa huomenna tiistaina 29. lokakuuta kello 11–13 Radio Helsingin taajuudella.

Raporttia odotellessa kannattaa ottaa haltuun vuosien 2018 ja 2017 Rumba-kuulumiset paikan päältä.

Lisää luettavaa