Loistavia uutisia graffitikulttuurin ystäville: Kulosaaren meluvalli maalataan jälleen täyteen katutaidetta – Stop töhryille -valkoseinäsikailu pian historiaa

Make it so, sanoisi Jean-Luc Picard. Niin mekin!

Kuva: Nuorisoasiainkeskus/Supafly

Nyt. On. Silkkaa. Asiaa.

Kohtalaisen päheän kuntavaalimainoksen itselleen saanut Sami Muttilainen (lisätietoa tästä täällä) on nimittäin jättänyt valtuustoon aloitteen, joka toteutuessaan palauttaisi Kulosaaren graffitiaidan samanlaiseen kukoistukseen kuin se oli ennen Helsingin kaupungin sairasta Stop töhryille -sotaa.

Vuonna 1991 aita maalattiin täyteen kauniita graffiteja. Stop töhryille -kampanjan aikana se kuitenkin maalattiin valkoiseksi, ja samalla tuhottiin kulttuurisesti merkittävää Stadilaista graffitihistoriaa.

Vuonna 1998 aloitetun Stop töhryille -hankkeen kustannukset olivat vajaa miljoona euroa vuodessa.  Toimintaperiaatteena kampajassa oli se, että Helsingin kaupunki osti yksityisiltä yritykseltä vartiointipalveluita valvomaan kaupungin omistamien kiinteistöjen sekä kaupungille kuulumattomien kiinteistöjen siisteyttä. Kampanjan nollatoleranssilinjaa katukulttuuria vastaan arvosteltiin ankarasti.  Myös rahaa meni kampanjan aikana enemmän vartiointiliikkeen kuluihin kuin graffitien puhdistamiseen.

Vaan nyt näyttää siltä, että hyvät voimat ovat voittamassa: Facebook-kirjoituksen alla Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Antti Salminen kertoo, että Kulosaaren melumuurin maalausta valmistellaan kesällä tapahtuvaksi. Samalla suunnitellaan Malminkartanon juna-aseman maalausta sekä Baanan ottamista katutaidekäyttöön eri museoiden kanssa.

Nämä kun toteutuvat, niin Helsinki olisi jälleen askeleen lähempänä ihan oikeaa suurkaupunkia, jossa otetaan katukulttuuri vastaan avoimin sylin.

Tsekkaile Facebook-kirjoitus aiheesta alta.

Mikäli katutaidekulttuuri kiinnostaa enemmänkin, niin Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Supafly-sivuilla voit osoittaa tukeasi kaupunkikulttuurille. Sivuille pääset tästä.