Melankolista musiikkia iisisti – haastattelussa Ez

Ezillä on ideoit.

27.02.2021

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Sexmane, sen löydät täältä.

Tällä kertaa vuorossa on Ez, joka julkaisi debyyttisinglen Ideoit. Vasta 19-vuotias artisti on tuore kiinnitys Universalille ja varmasti sellainen, joka kannattaa panna merkille. Artisti tekee modernia r&b:ta, mutta vahvasti omalla tyylillään. Siitä todisteena joukosta erottuva laulutyyli, joka saa kuulijan valppaaksi.

Artisti kertoi Rumballe kattavasti historiasta musiikin parissa ja siitä miten tähän asti on päädytty. Lisäksi hän avaa biisin sanomaa ja valaisee mitä on luvassa seuraavaksi.

Mikä soi napeissa just nyt?
”Airpodeista soi just nyt kirjoitushetkellä Ariana Granden God Is A Woman.”

”Tällä hetkellä mielenkiintoisinta musaa tekee The Weeknd. Tykkään siitä, että sitä ei voi sijottaa mihinkään yhteen genreen, vaan se yhdistelee (tyylejä) sen biiseissä. Siltä löytyy moodiin kuin moodiin biisejä ja sen lavapersoona on ihailtava.”

Mist sä tuut?
”Oon Ez, oikealta nimeltä Essi Honkonen. Syntynyt Jyväskylässä, kunnes 15-vuotiaana tuli muutto Tampereelle.”

”Musiikki on ollu aina mun juttu, ihan taaperosta lähtien. Pienestä pitäen oon sanonut vanhemmille, että haluan olla artisti. Esiinnyin aina koulun juhlissa, kun oli mahis ja oon myös näytellyt parissa eri teatterissa pienempänä.”

”Harrastelin pienempänä kaikkea mahdollista, kuten joukkuevoimistelua ja esiintyminen oli näissä isossa roolissa.”

”Omien biisien teko alkoi vuoden 2018 loppupuolella. Aloitin säestämällä itseäni kitaralla. Lopulta löysin Youtube-biitit ja aloin tekemään biisejä. Muutaman tovin päästä löysin tuottajat Aition ja Joel L:än Instagramin kautta ja koodasin niille, että pidettäisiinkö sessari. Sieltä syntyikin sitten tuleva debyyttisinkku Ideoit.”

”Lähetin sitten näitä demoja mun nykyiselle A&R:lle Tino Pirttiojalle, joka oli heti mukana ja fiilisteli näitä. Tino esitteli mut Universalille ja kemiat osui heti paikalleen ja nyt oon tässä!”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.
”Artistius on ollut mun unelma niin kauan kuin muistan. Mun eka muisto esiintymisestä on ala-asteelta. En osannut sanaakaan englantia ja lauloin koulun juhlassa Adelen Rolling in the deep -kappaleen.”

”Silloin, kun aloitin omien biisien teon, aloin tosissaan tekemään hommia unelman toteutumisen eteen.”

Musiikillinen esikuvasi?
”Mun on tosi vaikee sanoo pelkästään yhtä tähän, koska mulla on niitä tosi monta. Sanoisin, että siinä vaiheessa kun isoin kehityskaari tapahtui omissa biiseissä, isoin vaikuttaja oli Juice WRLD.”

”Juice oli ihan mielettömän lahjakas biisien tekijä, joka yhdisteli melankoliset ja koukuttavat melodiat trap-biitteihin. Sillon kun löysin Juicen ekaa kertaa, olin ihan myyty. Sen musiikki iski muhun ihan eri tavalla kuin muiden siihen mennessä.”

”Tykkään myös miten rehellistä tekstiä ja tarinankerrontaa biisit sisältää. Juicen vaikutus kuuluu mun biiseissä just näinä koukuttavina, jokseenkin synkkinä/melankolisina, melodioina.”

Supervoimasi?
”Moni sanoo, että mun äänessä on melankolisuutta ja paljon tunnetta, joka on musta magee juttu. Myöskin minulle ominaista on se, että haluan yhdistellä eri genrejen elementtejä. Ottaa esim trap-rummut ja r&b-tyyliset synat ja melodiat.”

”Rakastan muotia ja mun tyyli on tosi iso osa mua, mitä haluun tuoda myös esille. Perhonen toimii mun signaturejuttuna, mistä mut voi muistaa.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?
”Mun persoonalliseen soundiin ja melodioihin. Biisit sopii moneen eri tilanteeseen ja tunnelmaan. Uskon, että tekstit ja tarinat on samaistuttavia ja tyyli tehdä musiikkia on uudenlaista suomalaisessa musiikkiskenessä.”

Ez?
”Mun ystävät keksi joskus lempinimen Ezba, jota monet vieläkin käyttää. Vuonna 2019 aloin miettiä, minkä artistinimen voisin keksiä itelleni ja lopulta päädyin ottamaan tosta lempinimestä vaan ’Ezin’. Se tuli tosi luonnollisesti ja automaattisesti mieleen. Mun artistinimi lausutaan muuten ’iisi’.”

Ideoit?
”Ideoit kertoo ahdistuksesta ja kuinka se välillä valtaa mielen kokonaan. Ainoastaan unissa pystyn näkemään mun unelmat selkeesti ja se on hetki päivässä, kun ahdistus lakkaa. Tuntuu, että siihen ei auta mikään, vaan kaikki asiat vaan pahentaa sitä entiseltään.”

”Biisi tuli tosi automaattisesti ensimmäiseksi sinkuksi. Oikeastaan heti, kun mun tiimi kuuli tämän. Olin jo itse tosi varma tästä kappaleesta, ennen kuin soitin sitä kenellekään. Biisissä on koukuttava kertosäe, josta voi varmasti saada korvamadon itselleen.”

”Lisää on tulossa. Mulla on kasa demoja, joita työstetään jatkuvasti ja uutta musiikkia syntyy lähes viikottain. Keikkoja toivottavasti sitten, kun koronatilanne rauhoittuu. Niitä en jaksa odottaa!”

Lisää luettavaa