”Miksi ystävyys nähdään sivuetappina matkalla parisuhteeseen?” kysyy ranskalaisesta elektropopista vaikutteita hakeva kotimainen artisti

Rosmariinin kappaleessa kritisoidaan vallitsevia käsityksiä rakkaudesta.

18.12.2022

Intertekstuaalista taidepopia tekevä Rosmariini julkaisi eilen uuden singlen nimeltä Ajanvietettä. Esikois-ep:nsä Tunnetyön sisäkkö huhtikuussa 2021 julkaissut Rosmariini tähtää musiikillaan siihen, että piirtää unenomaiseen tapaan esiin arjen poliittisuuteen ja ihmissuhteisiin pureutuvia kappaleita.

Uuden biisin on tuottanut Rosmariinin kanssa hänen tuottajansa Johan Lemmikki, ja kappale ammentaa niin japanilaisesta popista kuin ruotsalaisesta ja ranskalaisesta elektropopistakin.

”Elokuvissa ja muussa populaarikulttuurissa toistetaan kaavaa, että nuorena ystävyys on se tärkein arvo kunnes parisuhde ja perheen perustaminen syrjäyttää sen”, Rosmariini sanoo. ”Ajanvietettä kyseenalaistaa tätä ajattelua: miksi ystävyys nähdään jonakin sivuetappina matkalla parisuhteeseen, jonka jälkeen tästä yhdestä ihmisestä tulee se kaikkein tärkein? Vaikka Ajanvietettä on aika surullinen biisi, siinä kytee myös vastarintaa vallitsevia normeja kohtaan.”

Uneliaalla tavalla satumainen kappale korostaa mainitusta surumielisyydestään huolimatta hyväntahtoisella tunnelmallaan sitä, että ystävyyden priorisoiminen suuremmaksi kuin pelkkä ajanviete on nimenomaan myönteinen asia. Jämähtäneitä asetelmia kyseenalaistava kappale polkee pohdintojensa lävitse lempeästi normeja ravistellen, arvioiden kiintymyksen eri lajityyppejä ja kritisoiden romanttisen rakkauden yksipuolista konseptia.

Kuuntele kappale alta.

Lisää luettavaa