”Mitä Rihanna sanoisi itselleen” – F julkaisi uuden musavideon

Katso Viivi Huuskan ohjaama video.

05.02.2021

F julkaisi uuden kappaleen ja sille kuvatun musiikkivideon. Ihana-kappale manifestoi artistin mukaan sitä, että omaa ihanuutta hokemalla voi oikeasti jonain päivänä kokea olevansa ihana tyyppi.

”Kun kuluneen vuoden aikana on sattuneesta syystä viettänyt paljon aikaa kotona itsekseen ja alan ihmisille on tapahtunut inhottavia asioita, niin tunsin ettei mulla ole mitään tulevaisuutta. Tämä biisi on tehty sellaisessa olossa. Mietin, mitä haluaisin kuulla, mitä Rihanna sanoisi itselleen. En kuitenkaan halunnut mitään self help -kulmaa, olen liian kyyninen siihen”, F kertoo.

”Mutta jo se, että sanoo tällaisia asioita ääneen, auttaa jollain tasolla. Me tehdään niin paljon asioita miettien, että tykkäisipä muut tästä. Kun on ollut aikaa itsensä tuijotteluun, niin halusin kääntää sen energian itseeni.”

Mikä itsensä ihanaksi, arvokkaaksi ja hyväski tuntemisessa on niin vaikeaa? Johtuuko se tästä ajasta, muiden odotuksista vai siitä mitä itse ajattelee muiden odotusten olevan?

”Se on ehkä yhdistelmä niitä. Riittää, että katsoo ympäröivää yhteiskuntaa: suuri osa kulutuksesta perustuu siihen, että meille on luotu tarve, tunnetaan olevamme puutteellisia. Ja totta kai some triggeröi riittämättömyyden tunnetta. Voitaisiin olla paljon sallivampia myös itsellemme. Mä ainakin koen itse olevani muita kohtaan kiltimpi.”

F:n mukaan tämä aika korostaa yksilöllisyyttä ja täydellisyyttä, mutta hän kokee, että siitä huolimattan imenomaan keskeneräisyys ja epäonnistumiset yhdistävät ihmisiä.

”Kyllähän se naamalle tahtomattakin tuleva infotulva keskittyy hyviin hetkiin. Mutta myös niille muille tuntemuksille on aikansa ja paikkansa. Ja olen itsekin yllättynyt, että kun kertoo bittiavaruuteen, että on tavallinen ja keskeneräinen, niin huomaakin saavansa vertaistukea – en ollutkaan yksin tämän asian kanssa! Kulttuuri kehittyy hitaasti tuohon suuntaan, ja ajattelin että tämä biisi vauhdittaisi sitä.”

Videon on ohjannut Viivi Huuska. Millaista oli työskennellä hänen kanssaan?

”Ihanaa ja uutta. Ollaan tehty aiemmat videot samalla pienellä porukalla ja on tottunut olemaan kädet savessa itsekin. Nyt tarjoutui mahdollisuus päästä tekemään video Viivin ohjauksessa, se oli erilainen kokemus ja isoa meininkiä. Naisen ohjauksessa oli kiva tehdä, varsinkin kun tämä on monessa mielessä seksuaalissävytteinen video. Sain ilmaista itsäeni juuri sillä lailla kuin halusin, tila tuntui turvalliselta tyypin kanssa, joka on pakostakin samalla sivulla sun kanssa. En usko, että video olisi päätynyt näyttämään tältä jonkun vahvasti heteronormatiivisen mieskatseen alla.”

”Onnistuttiin Viivin kanssa ilmentämään sitä, että on myös rumuutta ja outoutta. Tämä teos ja mun naiseus raknetuvat monista muistakin asioista, kuin median tyypillisimmästä tavasta katsoa seksuaalisuutta tai naista. Päästiin sen lähteelle mielenkiintoisesti.”

Edelliseltä albumilta löytyvän Vapaa-singlen musiikkivideo sai hiljattain Emma-ehdokkuuden vuoden musiikkivideosta. Kuten sanoit, se oli pienellä ryhmällä tehty. Miltä tunnustus tuntuu?

”Tuntuu sairaan hyvältä juuri siitä syystä. Video on tehty Juho Länsiharjun kanssa, joka on tehnyt tähän asti kaikki mun videotuotannot. Mukana olivat myös mun sisko, tuottaja ja keikkateknikko. Kuvattiin monta yötä ja rakennettiin itse. Koen että sekä Vapaa- että Ihana-musavideot ovat taideteoksia, mutta täysin erilaisia prosesseja. Emma-ehdokkuus tuntuu kiitokselta siitä, miten omin voimin tätä on duunattu.”

Ihana on ensimmäinen single viime keväänä ilmestyneen albumin jälkeen. Onko se ensimmäinen single tulevalta levyltä?

”Levyä kohti mennään, koen että olen kokonaisuuksien tekijä mitä suurimmassa määrin. Mutta tämä kriisi on nollannut mun prosessin. Olen tehnyt vain kaikkea mitä olen halunnut, enkä ole sen suuremmin konseptoinut. Olen onnekas, että olen ollut luovalla päällä enkä mennyt jumiin. Levyä teen, mutta en osaa sanoa onko tämä biisi sillä.”

Katso F:n Ihana:

Lisää luettavaa