Monspin naisille ja trans- sekä muunsukupuolisille henkilöille suunnatun intensiivistudiosession lopputulema esittelee inspiroivan määrän tasokkaita artisteja

Monsp Bootcamp Mixtape Vol. 2 ilmestyi perjantaina.

23.01.2022

Monsp ja HMC Publishing järjestivät viime syksynä toista kertaa studio bootcampin, joka oli naisille sekä trans- ja muunsukupuolisille henkilöille suunnattu. Etta, Nelli Matula sekä Hassan Maikal toimivat mentoreina kolmen päivän ilmaisessa intensiivistudiosessiossa, joka järjestettiin lokakuussa Helsingissä, ja johon valittiin kahdeksan osallistujaa. Session hedelmät julkaistiin nyt perjantaina mixtape-muodossa. Kokonaisuudella ovat mukana Safira, Minttu <2, Nuppu Oinas, Sara Bee, M.C. La, Eske, Jotti Singh sekä Pupu.

Monsp Bootcamp Mixtape Vol. 2:n esittelemät kahdeksan artistia muodostavat keskenään tekijöiden monipuolisuuteen nähden häkellyttävän yhtenäisen kokonaisuuden. Parikymmenminuuttinen albumi jättää kuitenkin tilaa jokaisen omalle ilmaisulle tulla esiin, ja ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista asioista bootcampin antia kuunnellessa onkin tutkailla uusien tekijöiden varioivia tyylejä.

Oli kyseessä sitten albumin avaavan Safiran kuulas ja kiusoitteleva Tuhat kipinää (Safiran haastattelun voit lukea täältä), Jotti Singhin englanniksi räpätty kaihoisa Why tai esimerkiksi Esken jyrkän suorapuheinen Allnaitteri, liikuskelee jokainen artisti omalla tontillaan itselleen luontevimman ilmaisun äärellä. Ainakin siltä kokonaisuus näin ulkopuolisen korvaan kuulostaa: vaivattomalta, innokkaalta ja inspiroituneelta.

Toki rosoa löytyy ja kokemuksen puute paikoin kaikuu, mutta se toimii tällaisessa projektissa vain itsensä eduksi. Jossain kohtaa rytmitys vielä hakee itseään ja toisessa epävarmuus lipsahtaa rivien väleistä valokeilaan, mutta parhaimmillaan se tuntuu raikkaalta ja kaventaa kuulijan ja artistin välistä etäisyyttä. Kappaleet on laadukkaasti tuotettu ja selkeästi harjoiteltu ja hiottu, mutta ei lähellekään sitä rajaa, jossa biisistä katoaa sielu ja se muuttuu armottoman pop-teollisuuden tuotteeksi, jonka ainoa tehtävä on myydä.

Jos puhutaan hieman tarkemmin niistä jo mainituista yhtäläisyyksistä, joita kahdeksan biisin lomasta on mahdollista poimia, ovat selkeimmät toistuvat ominaisuudet temaattisesti ihmissuhteita, ihastumista ja rakkautta käsittelevät lyriikat sekä tyyliseikkoihin liittyen räpin ja laulun yhdistely. Lähes jokaisen artistin flow pohjaa räpin lisäksi melodisuuteen ja laulun maailmassa polkuaan hakevaan äänenkäyttöön, kuten esimerkiksi Nuppu Oinaan omintakeista ääntä esittelevä haikean kaunis Muuttuu tai Sara Been nokkelan näpäyttävä Päiväkoti osoittavat. Nuppu Oinaasta kirjoitimme enemmän täällä.

Kaiken kaikkiaan Monsp Bootcamp Mixtape Vol. 2 esittelee innostavan määrän potentiaalia ja tasokkaasti itseään toteuttavia tyyppejä, joita kannattaa pitää tarkasti silmällä. Loppuun on vielä pakko tipauttaa erikseen toimittajan suosikki, joka on M.C. La:n Valoviiva: artistin tumma ääni ja leikkisän tekninen tyyli räpätä koukuttaa heti, ja biisin letkeän mystinen tunnelma jättää jälkeensä malttamattoman odotuksen tulevia julkaisuja kohtaan.

Löydät mixtapen kaikki kahdeksan biisiä alta.

Lisää luettavaa