Näkymättömän kohutaideteoksen tehnyt taiteilija haastetaan oikeuteen – floridalaismies kertoo tehneensä samanlaisen jo aiemmin

Taidepiirit parhaat piirit!

67-vuotias italialainen taiteilija Salvatore Garau myi taideteoksensa Io Sono (Minä olen) toukokuussa 15 000 eurolla.

Mikä teoksen teki erikoiseksi on se, ettei sitä ollut olemassa. Tai oli. Tai ei ollut, riippuen ihan katsantokannasta. Garaun teos oli näkymätön, sillä sitä ei ollut olemassa. Garaun mukaan teoksen näkymätön ja tyhjä tila koostui kuitenkin energiasta ja partikkeleista, ja koska koko universumi koostuu energiasta ja partikkeleista, teos oli osa meitä kaikkia, ja siksi konkreettinen.

Teoksesta maksettiin 15 000 euroa, ja se aiheutti melkoista polemiikkia niin taidepiireissä kuin ns. kansan syvien rivien keskuudessakin.

Nyt floridalainen performanssitaiteilija Tom Miller väittää tehneensä Garaun teoksen jo aiemmin. Millerin mukaan hän teki näkymättömän teoksen Nothing Gainsvillen kaupunkiin vuonna 2016. Nothing-nimistä teosta asennettiin kaupunkiin viiden päivän ajan, kun työntekijät muovasivat sitä ilmaan pikkutarkalla pieteetillä. Näkymättömän teoksen asennuksesta ja pystytyksestä tehtiin myös mokumentti.

Miller kertoi paikalliselle WCJB-TV -tv-kanavalle, miten haluaa saada omasta mielestään ansaitun osansa italialaistaitelijan teoksesta. Millerin omien sanojen mukaan hän on ottanut jo yhteyttä Garauhin, mutta tämä ei vastannut Millerille mitään.

Miller kertoo palkanneensa italialaisen asianajajan saadakseen krediitit italialaisteokseen. Rahaa hän ei vaadi, ainoastaan tunnustuksen siitä, että hän ideoi näkymättömän teoksen ensin.