Nightwishin ja Amorphisin yhdysvaltalaisbuukkaajaa syytetään ahdistelusta ja uhkailusta – suomalaisbändin edustajan väitetään vähätelleen asiaa

First Row Talentin John Finberg on syytösten kohteena.

29.09.2020

Amerikkalaismedia Metalsucks julkaisi eilen artikkelin, jonka mukaan First Row Talent -yhtiön omistaja John Finbergiä syytetään useista seksuaalisista ahdisteluista, painostavasta käytöksestä ja väkivallalla uhkailusta.

Finberg on Pohjois-Amerikassa usean ison suomalaisbändin kiertueiden buukkaaja. Hänen yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Nightwish ja Amorphis.

Finberg oli myös Sonata Arctican buukkaaja, mutta Rumban saamien tietojen mukaan bändi lopetti yhteistyön First Row Talentin kanssa viime kiertueeseen. Nightwish kirjoitti Facebookissa lopettavansa yhteistyön Finbergin kanssa välittömästi.

Artikkeli sisältää useiden lähteiden kertomuksia kohtaamisistaan Finbergin kanssa ja Finbergin käytöksestä. Finberg on artikkelin mukaan muun muassa vaatinut naismuusikoilta seksuaalisia palveluksia, jotta voisi aloittaa yhteistyön bändin kanssa. Lähteiden mukaan Finbergin käytös on yleisesti tiedossa oleva asia, mutta siitä on vaiettu, koska ”hän saa hommat hoidettua”.

Huomionarvoiseksi suomalaisille artikkelin tekee eräs tapaus, jonka väitetään sattuneen nimeämättömän suomalaisbändin kiertueen yhteydessä. Suomalaisbändin kiertuemanageriksi palkattu naispuolinen henkilö kertoo, että kysellessään Finbergin buukkaamaan kiertueeseen liittyviä kysymyksiä, Finberg oli uhannut lyödä tätä kasvoihin.

Kun kiertuemanageri oli yrittänyt selvitellä asiaa suomalaisbändin kanssa, yhtyeen edustaja oli vähätellyt tapausta ja kuitannut sen Finbergin huumorina.

Artikkelissa julkaistu sähköposti on päivätty loppukesään 2019. Finbergin edustamista suomalaisyhtyeistä kyseisenä syksynä Pohjois-Amerikassa kiersi ainakin Amorphis. Yhtye kertoo, ettei Metalsucksin lähteenä käyttämä henkilö toiminut heidän kiertuemanagerinaan, eikä tapausta vähätellyt yhtye ollut Amorphis.

Amorphis-yhtyeen manageri Jouni Markkanen kertoo Rumballe, että on ”irtisanoutunut sataprosenttisesti” John Finbergistä vuonna 2015.

”Olen blokannut hänet somessa ja lopettanut kaiken yhteistyön hänen käytöksensä ja kielenkäyttönsä takia. En manageroi Amorphisin liiketoimia Finbergin kanssa”, Markkanen sanoo.

Rumba tavoitteli Amorphis-yhtyettä puhelimitse ja jätti kommenttipyynnön, johon yhtye vastasi tekstiviestitse, että aikoo julkaista tiedotteen asiasta tänään. Iltapäivällä Amorphis ilmoitti lopettaneensa yhteistyön Finbergin kanssa.

”Emme hyväksy kiusaamista, ahdistelua emmekä rasismia. John Finberg ei edusta Amorphista enää Yhdysvalloissa, Kanadassa tai muuallakaan.”

PÄIVITYS 29.9.2020 klo 10.20: Amorphis kertoi tekstiviestitse, että aikoo julkaista tiedotteen asiasta tänään.

PÄIVITYS 29.9.2020 klo 11.15: Amorphis ilmoitti, ettei Metalsucksin artikkelissa lähteenä käytetty henkilö toiminut heidän kiertuemanagerinaan.

PÄIVITYS 29.9.2020 klo 12.11: Nightwish kirjoittaa Facebookissa: ”Nightwish on päättänyt yhteistyön Finbergin kanssa ja on katkaissut kaikki kontaktit häneen ja hänen yhtiöönsä.”

PÄIVITYS 29.9.2020 klo 13.14: Amorphis tiedottaa katkaisseensa välit Finbergiin.

PÄIVITYS 29.9.2020 klo 13.47: Swallow the Sun tiedotti, ettei Finbergin yhtiö enää edusta bändiä Pohjois-Amerikassa.

Lisää luettavaa