”Niin mäkin kuuntelisin Nohannaa” – haastattelussa laulajalupaus

Nohanna julkaisi juuri debyyttisinglensä.

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Alove, sen löydät täältä.

Haastattelussa tällä viikolla on Nohanna, joka julkaisi juuri debyyttisinglensä Äidinäidin raivolla. Artisti erottuu joukosta maanläheisellä tyylillään ja siitä näytteenä ensisingle. Miten artisti itse itseään kuvailee ja millaisen musiikin parissa hän on elänyt?

Mikä soi napeissa just nyt?
”Hayley Williamsin sooloalbumit Petals For Armor ja Flowers for Vases / Descansos ovat soineet armottomasti kuulokkeissa ja kajareissa. Nuoruuden Paramore-rakkaus ja nyt myös soolona kuultava, tässä ajassa elämäänsä sanoittava, Hayley Williams on vaan niin resonoivaa: jotain nostalgista ja samalla ihan tuoretta ja uudella tavalla puhuttelevaa. Rehellistä, synkkää ja koskettavaa.”

”Ylva Harun Linnut-albumi on soinut myös kokonaisena kuuntelukokemuksena usein. Löysin artistin vasta viime vuonna ja albumin voi hyvin kuunnella vaikka kolme kertaa putkeen. Aina puhuttelee uudella tavalla.”

Mist sä tuut?
”Teen suomenkielistä popmusiikkia, jota olen tehnyt lapsesta asti.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.
”Muistan, kun sain noin kuusi-vuotiaana pikkuruisen sähköpianon. Painoin pieneen siniseen vihkoon Jaska Jokunen -tarran ja kirjoitin ensimmäisen biisini. Muistan sävelen ja tekstin, jossa laulettiin ’maailmaan tarvitaan se usko omaan unelmaan’.

”Ekalla luokalla perustin ensimmäisen bändini nimeltä Maailman murheet. Olen ollut alusta asti hyvin varma, että musa on se juttu mitä tänne on tultu tekemään. Viisihenkisessä perheessä minä ja isäni on ollut musaihmisiä henkeen ja vereen. Kotona soi aina musiikki ja jotenkin se lapsuuden haave musiikintekijänä ei koskaan muuttunut muuksi.”

Musiikillinen esikuvasi?
”Muistan sen kesän, kun sain Jipun Salaisuuksia, joita yksinäiset huutaa unissaan -albumin, jota kuuntelin pienestä sinisestä CD-soittimesta. Olin sinä vuonna sävellellyt paljon pianolla ja kirjoittanut erikseen kaikenlaisia runoja, mutta sen albumin jälkeen yhdistin suomalaisen tekstin ja sävelet yhteen ihan uudella tavalla. Tein synkkiä gospelhenkisiä lauluja sen jälkeen paljon.”

”Sitten saapui Katy Perryn ensimmäinen albumi One of the Boys ja hyppäsin uudenlaisen popin syövereihin. Katy Perryn MTV Unplugged-albumi vei minut uusiin akustisenkitaran avosointumaailmoihin ja tein taas paljon uudenlaisia suomenkielisiä kappaleita Katy Perryä varioiden.”

”Popmusiikki, ripaus henkihommia ja joku kesyttämätön femiinivoima, on ollut syvä rakkauteni nuoresta asti. Nohannan musiikissa kuuluu varmasti kaikuja niistä asioista!”

Supervoimasi?
”Toivon, että voisin pitää kiinni siitä hengestä, mikä lapsena on, kun ei ole niin monta sipulinkuorta peittämässä sitä ydinolemusta. Haluisin uskoa, että Nohannan supervoima on olla yrittämättä olla mitään tai kehitellä suojakseen paksuja kuoria vaan voin olla herkkä, avoin ja luottaa pulppuavaan elämänvoimaan.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?
”’Niin mäkin kuuntelisin Nohannaa!’ on parahdus, jota me sanotaan tuottajani Lauri Halavaaran kanssa kuin jotain ihanaa syntyy. Toivon, että sävelet ja sanat hoitavat jollain vilpittömyydellään.”

Nohanna?
”Nohannan maailmankartta on iso satumetsä, joka avautuu päivä päivältä aina enemmän itsellenikin. Kirjoitan ja laulan siitä, mikä tunne, tarina tai ilmiö haluaa tulla saatetuksi laulun muotoon. Usein kuvitan paperille asioita samalla kun teen lauluja, koska nään laulut vahvasti visuaalisina kuvasarjoina.”

”Minulla on artistina missioita, mutta ne tulevat taiteen muodossa näkyviksi, jos niin on tarkoitus.”

Äidinäidin raivolla?
”Se oli jotenkin niin selkeää, että Äidinäidin raivolla on ensimmäinen julkaisu, koska se kiteyttää matkani tähän hetkeen. Olen ollut lastenhoitaja koko elämäni, käynyt lukion, amiksen ja korkeakouluopintoja. Ja samalla olen jatkuvasti työskennellyt unelmani perään, että voin tehdä joku päivä vain musiikkia.”

”Uskon, että kaikki laulut syntyvät ja tulevat julkaistuksi parhaimmillaan juuri siinä hetkessä kuin niitä eniten tarvitaan. Toivon, että Äidinäidin raivolla -laulu tuo periksiantamattomuuden voimaa monella tasolla nyt tässä ajassa.”

”Seuraavaksi avautuu Nohannan maailmankartasta taas lisää, kun kakkossinkku julkaistaan. Albumi tulee olemaan kokonaisuus, jota itse odotan todella paljon. Pitää vaan malttaa, että kaikki laulut loksahtavat ja laskeutuvat muotoonsa.”