Norjalaisella sanomalehdellä on leppymätön biiffi Jay Z:n Tidalin kanssa – nyt lehti syyttää striimauspalvelua rojaltien maksamatta jättämisestä

Dagens Næringsliv on ehtinyt syyttää Tidalia jo kuuntelukäyttäytymisen väärentämisestä, käyttäjälukujen paisuttelusta, miljoonien dollareiden tappioiden salaamisesta sekä haukkunut Jay Z:tä crack-diileriksi. Ovatko jatkuvat syytökset tosia? Ehkä.

17.05.2018

Norjalainen Dagens Næringsliv -sanomalehti on viime vuosina päättänyt Jay Z:n Tidal-suoratoistopalvelun olevan Saatanasta.

Lehti syynää R&B:hen ja hip hopiin keskittyvän musiikkialustan toimintaa suurennuslasilla ja on ehtinyt syyttää sitä jo vaikka mistä.

Viime vuoden alussa lehti väitti tutkimustensa osoittaneen, että Tidal olisi paisutellut kuuntelijalukujaan useilla miljoonilla. Vuoden lopulla lehti raportoi Tidalin tehneen samaisena vuonna 44 miljoonaa dollaria tappiota, kun taas Tidal itse samaan aikaan raportoi kasvattaneensa tulostaan joka vuosi.

Ihan äskettäin Dagens Næringsliv ampui järeillä kanuunoilla, kun se paljasti norjalaisen yliopiston kanssa tehdyn tutkinnan, joka viittasi Tidalin feikanneen satoja miljoonia kuuntelukertoja (ja siten rojaltimaksuja) Beyoncén Lemonade-levyn ja Kanye Westin Life of Pablon hyväksi.

Nyt lehti syyttää Tidalia rojaltimaksujen maksamatta jättämisestä täysin. Parinkin norjalaisen levy-yhtiön edustajat kertovat lehden jutussa, ettei Tidalilta ole kuulunut rojalteja viime lokakuusta lähtien. Kun rojaltit normaalisti maksetaan kuukausittain, levy-yhtiöt ovat asiasta ilmeisen tuohduksissaan ja ainakin Dagens Næringslivin mukaan ne jopa harkitsevat musiikkinsa vetämistä pois Tidalista.

Lehden syytökset eivät näyttäisi täysin tuulesta temmatuilta, nimittäin niitä on ilmeisesti joka kerta tukenut myös akateemisten tutkijoiden, musiikkibisneksen toimijoiden tai muiden asiantuntijoiden lausunnot.

Tidal itse kieltää kaikki syytökset ja pitää jatkuvaa silmätikuksi joutumista Dagens Næringslivin tietoiseksi ja perusteettomaksi ajojahdiksi.

Ja toki Jay Z:n ura crack-diilerinä on yksi lehden syytös, jonka voi ehkä jättää omaan arvoonsa… Ja ylipäätään tämänkaltainen kieli näennäisesti riippumattomalta sanomalehdeltä pitäisi saada mediakriittisen lukijan suhtautumaan lehden sitkeään syytösvirtaan astetta varovaisemmin.

Asiaa on seurannut tiiviisti Music Business Worldwide -sivusto, jonka kaksi pitkää artikkelia Dagens Næringslivin väitöksistä ovat kiinnostavaa luettavaa.

Lisää luettavaa