”Nykyräppi ei miellytä mua oikein ollenkaan” – uudella ep:llä maailmanlopun runoilija räppää herkästi, älykkäästi ja juurettomasti

Kääntöpuolen ep:n takaa löytyvät tekijät ovat molemmat tuttuja Koivuniemen Herroista.

16.09.2022

Tänään ilmestyi Kääntöpuolen eli Jouni Viitalan kuuden kappaleen ep nimeltä Maailmanlopun runoilija. Kokonaisuuden on tuottanut Ultra Peevox, mikä merkitsee sitä, että kyseessä on kahden jo ennestään tutun tekijän yhteistyö – molemmat ovat nimittäin Koivuniemen Herrat -yhtyeen jäseniä. Maailmanlopun runoilija julkaistaan Alakulttuuritalon kautta, ja siltä löytyvä Kävelen-kappale ilmestyy myös musiikkivideomuodossa. Voit katsoa videon suoraan alta.

Maailmanlopun tunnelmissa ep:llä toden teolla vaelletaankin, sillä sen analyyttisissa, väliin massiivisia mutta puhuttelevan inhimillisiä teemoja käsittelevissä kappaleissa ei pelätä katsoa karkeita totuuksia silmiin. Käsittelyssä ovat alkoholin myrkyllisyys ja sen repivä vaikutus ihmiskuntaan sekä ihmisessä sisäänrakennettuna asuva krooninen taipumus tuhoon; toisaalta taas tarkastellaan olentojen välillä kulkevia hienovaraisia, monisäikeisiä rihmastoja sekä muistutetaan kosmoksen kiertokulusta niin konkretian kuin karmankin tasolla.

Kun on maailmanlopusta puhe, sanaan saattaa sisältyä jonkinlainen oletus dystopiasta. Kääntöpuolen ep:llä ihmisen räpiköiminen näyttäytyy kuitenkin lohduttoman ohella myös lohdullisen huvittavana ja toisaalta valoisan kiinnostavana. Terävät näkökulmat ja uteliaan mietteliäät teoriat saattavat parhaassa tapauksessa levittää juurensa kauas kappaleiden ulkopuolelle ja lähettää signaalinsa syvälle ihmiskunnan soluihin. Ehkä jokin joskus muuttuu.

Oivaltavien kappaleiden taustalle ei mikä tahansa pimputtelu sopisi, mutta Ultra Peevoxin herkät, tarinalliset ja mystisiä polkuja pitkin kulkevat biitit kehystävät ep:n narratiivia omalla arvoituksellisella tavallaan. Hiphop-estetiikka on tuotannossa lempeästi läsnä, mutta sitä lävistää kokeilevampi ja avaruudellisempi sfääri, jonka ansiosta kappaleiden väriskaala on nautinnollisen runsas.

Ep:n tiedote on tällä kertaa poikkeuksellisen informatiivinen, sillä sen mukana Rumballe lähetettiin Viitalan vastaukset kymmeneen kysymykseen. Alta siis löytyy artistin musiikillista menneisyyttä taustoittava Alakulttuuritalon toimesta toteutettu kysymys & vastaus -osio.

Miten innostuit hip hopista?
”2007 mietin että mikähän olisi ’2000-luvun punkkia’, siis anarkistista ja kapinallista musiikkia missä on vaaran tuntua. Tokihan punk rockia tuolloinkin tehtiin, mutta ei se tuntunut anarkistiselta. Enemmän se tuntui sellaiselta että ’soitetaan tätä samaa musaa mitä meidän faijatkin aikoinaan’. Sitten löysin vastauksen Jontin & Shakan Rata-äänite– ja Julma Henrin Al-Qaida Finland -levyiltä. Siellähän se punk luurasi.”

Miten aloit tehdä räppiä?
”2008 päädyin oudosta sattuman oikusta soittamaan bassoa Koivuniemen Herroihin, eli juuri Jontin & Shakan kanssa, joiden levyn olin vuotta aiemmin kuunnellut ihan puhki. Bändin kanssa pyöriessä tutustuin moniin räp-artisteihin. Tuli mieleen, että voisi itsekin kokeilla räppäämistä. Tein monenlaisia hahmotelmia, mutta kokonaisen räppibiisin kirjoittaminen tuntui pitkään tosi haastavalta.”

Miten kirjoitit ensimmäisen biisisi?
”Oli kevät 2014 ja biisin nimi Tummiin vesiin. Jostain alitajunnan syövereistä alkoi vaan puskemaan ahdistavaa ja tummanpuhuvaa juttua paperille. Katselin valmista tekstiä ja mietin että ’yök, tämäkö oli se asia mikä halusi ulos minusta. Olisi ollut kiva löytää alitajunnasta jotain mukavampaa’. Sittemmin olen oppinut suhtautumaan mielenkiinnolla ja hyväksyvästi asioihin joita alitajunnastani pulpahtelee. Tarkoitus ei ole olla cool tai miellyttää ketään, vaan koettaa sanoa jotain mikä tulee suoraan sydämestä, mitä ei ole sanottu jo sataan kertaan, jotain mikä yllättää minut itsenikin.”

Kerro Maailmanlopun runoilija -ep:n tekoprosesista?
”Homma alkoi kinuamalla Ultra Peevoxilta biittejä. Kaikki biitit ovat hänen käsialaansa. Olen kirjoittanut sanoitukset ja nauhoittanut räpit 2016-2018. Nauhoitukset vain jäivät lojumaan vuosiksi kovalevylle. Asiaa kyllä työstettiin välillä, mutta se ei oikein edennyt. Vuonna 2022 Ultra Peevox sitten joutui kevätmanian valtaan ja sai vietyä projektin päätökseen. Onneksi tuli kirjoitettua sen verran hyviä ja ajattomia tekstejä, että ne tuntuvat vieläkin ihan toimivilta ja ajankohtaisilta.”

Millaisista aiheista räppäät?
”Mistä vaan periaatteessa. Ilmastonmuutos ja muu ihmisen aiheuttama apokalypsi on välillä pinnalla sanoituksissa. Luonto on usein tavalla tai toisella läsnä, ja urbaani ahdistus, eli sellainen juurettomuuden ja tyhjyyden tunne joka tuntuu liittyvän just suuressa kaupungissa elämiseen. Metafyysiset, elämän luonnetta ja tarkoitusta pohtivat sanoitukset ovat mulle myös luonteenomaisia. Ja välillä kirjoittelen ihan kainalopieruosastoa, huonoja läppiä joita saa sitten jälkikäteen hävetä.”

Kerro tyylistäsi?
”Taidan mennä aika lailla sisältö ennen tekniikkaa. Tärkeintä on saada asia sanottua. En mä toisaalta hyvää räppitekniikkaa väheksy. Koetan saavuttaa hyvän flow:n ja kirjoittaa hienoja multiriimejä, opetella sanat niin hyvin etten unohtele niitä keikalla. Välillä kirjoitan myös ilman riimejä jonkinlaista proosarunoutta. Niitä tekstejä sitten puhelen biitin päälle. Tällä levyllä ei ole näitä spoken word -biisejä, mutta tulossa on. Soundillisesti tämä on lähempänä 90-lukua kuin 2020-lukua. Nykyräppi ei miellytä mua oikein ollenkaan. Pitäydytään näissä vanhoissa soundeissa, mutta innovatiivisella otteella.”

Miksi räppäät?
”Räpin tekeminen on halpa terapiamuoto. Teen usein biisejä aiheista jotka painavat mieltä ja kalvavat sisintä. Biisin valmistuttua on usein puhdistunut olo. Ajatukset ovat selkiytyneet. Se mikä ennen tuntui möykkynä rinnassa tai sekasotkuna aivoissa on saavuttanut jonkinlaisen jäsentyneen muodon jota voi tarkastella. Toki biiseillä on muitakin funktioita kuin terapia.”

Millainen on suhteesi hiphop-kulttuuriin?
”Ulkopuolinen lähinnä. En ole varttunut räppiä kuunnellen tai juossut junanraiteilla spraykannu kädessä vartijoita karkuun. Ei ole taustalla rankkaa lähiönuoruutta. On ollut ihan omanlainen elämä iloineen ja suruineen. Räppi on mulle vaan yksi tapa ilmaista itseäni.”

Mitä seuraavaksi?
”Mitä musiikkiin tulee, alan ep:n julkaisun jälkeen heti nauhoittaa uusia biisejä. Niitä on kertynyt jo hyvä kasa. Teen myös laulaja-/lauluntekijä -musaa nimellä J. Alava. Näitä projekteja koetan limittäin ja lomittain edistää lähivuosina. Keikkoja haluaisin myös tehdä paljon. Jos haluat Kääntöpuolen tai J.Alavan keikalle ota yhteyttä jouniviitala@gmail.com.”

Oliko vielä muuta?
”Kyllä: kiitokset Johannes Silvoselle miksauksesta, Saku Kämäräiselle masteroinnista, Henri Saloselle videon editoinnista ja Dj-Tatc:lle skrätseistä!”

Lisää luettavaa