Nyt Amazon Primessa: Globaaliksi supertähdeksi nousu ei poistanut masennusta, kertoo uutuusdokumentti

J. Balvinista kertova dokumentti The Boy From Medellín saa ensi-iltansa tänään.

Supertähti J. Balvin vaikuttaa poissaolevalta. Hänen on määrä kertoa dokumenttielokuvastaan Zoom-lehdistötilaisuudessa. Iloisesta imagostaan tunnettu kolumbialainen ei ole innostunut, vaan pikemminkin surullinen.

Syy tähän on selvä: Laulajan kotimaassa on käynnissä valtavat mielenosoitukset, joihin poliisi on vastannut väkivallalla. Kuolonuhreja on kymmeniä. Balvin on seurannut tapahtumia edeltävän yön ja julkaissut niistä materiaalia sosiaalisen median kanaviinsa.

Iloisista asioista on vaikea puhua, kun on oikeita huolenaiheita. Pressikonferenssin vetäjä kiittää Balvinia läsnäolostaan – olosuhteista huolimatta. Tilaisuus on kuitenkin nopeasti ohi. Käteen jää hivenen erikoinen ja tähteyden sekä yhteiskunnan nurjiin puoliin keskittynyt keskustelu. Vastaavia aihepiirejä käsitellään Amazon Primen dokumentissa The Boy From Medellín. Myös elokuvassa J. Balvin vaikuttaa väsyneeltä.

J. Balvin on tämän hetken sekä merkittävimpiä että menestyneimpiä artisteja. Hän on ollut tuomassa espanjan kieltä olennaiseksi osaksi popmusiikkia ja levittänyt osaltaan reggaeton-vaikutteita genrekarsinoiden yli. Reggaeton-tähti Bad Bunny oli maailmanlaajuisesti viime vuoden kuunnelluin artisti Spotifyssa, J. Balvin samaisella listalla kolmas.

Balvin on reggaetonin sanansaattaja, genrensä eniten myynyt artisti ja haluttu vierailija kaikkien muidenkin musiikkityylien artistien keskuudessa. Yhteistyötä hänen kanssaan ovat tehneet artistit, kuten Pharrell Williams, Beyoncé, Justin Bieber ja Cardi B. Miljardin näyttökerran ylittäneitä videoita riittää joka sormelle ja platinarajat paukkuvat sinkkubiisistä toiseen.

On siis selvää, että Suomessakin kerran vieraillut ja Ruisrockissa 2019 esiintynyt J. Balvin on globaali supertähti. Tämä tehdään selväksi myös dokumentissa. Balvin on elintärkeä artisti latinoyhteisössä, mutta sen ulkopuolella monilla ei ole hajuakaan mistä hän laulaa. Sen sijaan hänen musiikkinsa on – artistin Jimmy Fallonille lausumien sanojen mukaan – kielitaidottomille vain ”vibea”.

Boy From Medellín -dokumentti paljastaa, ettei artistin elämä ole pelkkää vibea.

Puolitoista tuntia kestävässä dokumentissa seurataan supertähden valmistautumista kotikaupungissaan Medelliníssä järjestettävään keikkaan, jonka J. Balvin muisteli lyhyeksi jääneessä pressitilaisuudessa kestäneen lähes viisi tuntia.

Dokumentissa käydään läpi artistin uraa aina lapsuusvuosista lähtien, mutta menestys ja kultalevyt eivät ole pääpointtina. Ylistetyn dokumentaristin, Matthew Heinemanin (Cartel Land), ohjaamassa dokumentissa sukelletaan syvälle laulajan pään sisään. Katsojat pääsevät tutustumaan samaan J. Balviniin, jonka näin ruudun toisella puolen surullisena ja poissaolevana.

Reggaetonin iloiset rytmit tunteville se voi tulla yllätyksenä. Pinnan alla kytee masennus, pakko-oireet ja paniikkihäiriöt. Laulaja kertoo dokumentissa masennuksen varjostaneen jo uran alkuvaiheita, lähes koko siihenastisen työn sabotoiden.

Balvin kuitenkin päätti olla luovuttamatta, ja alkoi rakentaa uraansa alusta. Nyt hän on iso tähti, jolla on ihan yhtä paha olla. Hän kertoo paniikkihäiriön oireistaan ja puhuu, kuinka tuntee pahan olon vyöryvän luokseen.

”Kaikki on hyvin ulkopuolella, mutta sisällä ei”, Balvin tiivistää ja muistuttaa rivien välissä sairauden synkkyydestä.

Laulaja on dokumentissa usein väsynyt ja surullinen, kaukana onnellisesta. Lisää painetta luovat yhteisön vaatimukset puuttua yhteiskunnan epäkohtiin. Konserttia edeltävänä viikkona Kolumbiassa on käynnissä laajat mielenosoitukset kansan lakkoillessa. Laulajan lähipiiri puntaroi mitä kannattaa tehdä, sillä oikeaa ratkaisua ei ole.

”Tehtäväsi on viihdyttää”, artistia muistutetaan. Samalla konsertti on kuitenkin vaarassa peruuntua protestien yltyessä.

Tämän kaiken ohella artisti tekee promootiota, kiertää ympäri kotikaupunkiaan ja valmistelee tulevaa jättikonserttia. Dokumentissa näytetään kuinka apaattisesti somea seuraava kolumbialainen komennetaan valokuvauksiin sängyn pohjalta. Kohtaus kuvastaa kiristyvää tunnelmaa. Hetken päästä Balvin laukoo ajatuksiaan suorasanaisesti haastattelijalle.

Dokumentti tuntuu aidolta kuvalta kohteestaan. Lehdistötilaisuudessa Balvin kertoi artistiminän ja yksityishenkilön välillä tasapainoittelun vaikeudesta. Sama taistelu välittyy dokumentissa. Medellinin poika Jose haluaisi ottaa kantaa, kun supertähti J. Balvin vain viihdyttää. Onko kaikki lopulta kiinni vibesta, kun palaute menee ihon alle.

Dokumentti saa ensi-iltansa Amazon Prime -palvelussa tänään perjantaina 7.5.