Nyt on kunnollista: Piirrän Cheekin joka päivä -fanikuvaprojektista taidenäyttely

Matti Närekankaan naivistinen poptaide keväällä gallerian seinille.

Matti Närekangas

Olemme seuranneet Piirrän Cheekin joka päivä -fanikuvaprojektia aivan alkumetreiltä asti. Kunniainhimoisen taidetempauksen takana oleva Matti Närekangas kertoi Rumballe keväällä motiiveistaan näin:

”Minä halusin lähteä tutkimaan henkilöpalvontaa kuvataiteen kautta. Cheek kertoo kappaleissaan olevansa paras ja erittäin ylpeä itsestään. Hänen julkisuuskuvansa on hiotun muovinen ja miltei jumalainen. Cheekin kaltainen täydellinen tuote auttaa ihmisiä unohtamaan todellisuuden. Minä haluan rikkoa sitä täydellisyyttä ja löytää jotain todellista epätodellisesta.”

”Lähdin etsimään tätä todellista aluetta 90-luvun Suosikki-lehtien fanikuvien piirtämistyylillä. Se näyttää jotenkin palvovalta, mutta samalla vääristyneeltä, jolloin todellisuus tulee esiin väkisin. Vähän niin kuin maitopurkki, joka on ollut liian kauan jääkaapissa ja se alkaa pullistua ja haista. Se on minusta kiehtovaa. Samalla myös haastan itseni piirtäjänä.”

Kun projekti eteni sadanteen kuvaan, Rumban Toni Turtinen valitsi viisi suosikkiaan ja esitti tulkintansa niistä. Turtisen tulkinnat ovat luettavissa tästä klikkaamalla.

Järjestyksessään 200. kuva julkaistiin marraskuun lopussa. Suomen johtavaksi Cheek-piirustusten asiantuntijaksi itsensä nostanut Turtinen paneutui tällä kertaa Cheekin lopettamispäätökseen, ja varsinkin siihen miten se resonoi Närekankaan teoksissa.

Mikäli intertakstuaalisten viittausten löytäminen pökäle-Cheletorin kautta Masters of the Universe -elokuvaan ei tarjoa uutta perspektiiviä lyijykynätaiteen katseluun, väitämme vian olevan ruudun siellä puolen. Lue tulkinnat tästä klikkaamalla.

Otsikossa ja ingressissä lupailtuun aiheeseen voimme siirtyä nyt, kun saimme tämän kaiken sydämeltämme. Kevään merkittävin näyttely, Matti Närekankaan 365 kuvaa Cheekistä on esillä Creat-galleriassa Helsingissä 26.4.–8.5.

Myös muu Creatin kevään ohjelma on tutustumisen arvoinen. Tästä sinne.