Oletko vakavoitunut, Tuomas Kauhanen?

Haastattelussa hiljattain uuden singlen julkaissut räppäri.

Niki Soukkio

Tuomas Kauhanen julkaisi kesällä Katastrofin sattuessa -ep:n ja viime viikolla häneltä ilmestyi uusi single Vastaantulijoita. Ep:llä käsiteltiin muun muassa masennusta ja riippuvuuksia, eikä tuore single ollut sen aurinkoisempi. Nopeasti voisi vaikuttaa siltä, että räppäri on vakavoitunut. Onko näin? Rumba otti Kauhaseen yhteyden.

Räppärin mukaan ep:n rankat aiheet syntyivät omakohtaisista tunteista ja ajatuksista, paitsi Jointti, jossa artistia kuullaan kertojan roolissa. Aluksi raskasta kokonaisuutta tasapainoittamaan oli tarkoitus tehdä kevyempi kappale, mutta sitä ei kuitenkaan tehty. Sille on yksinkertainen selitys.

”Koko projekti alkoi vähän kuin tee-se-itse-terapiana, niin jatkoin samalla linjalla ja tein tämän levyn niin sanotusti itselleni, sen enempää miettimättä.”

”Minulle on aina ollut todella helppoa kirjoittaa biisejä omista fiiliksistä ja ajatuksista, joten vaikka aiheet ovat aika rankkoja, ei niistä kirjoittaminen tuottanut juurikaan tuskaa, päinvastoin”, Kauhanen kuvailee projektia.

Terapiasta levy ilmeisesti kävikin, aihealueet ja tunnelmat eivät jääneet vellomaan ajatuksiin.

”Kirjoitin ne, jotta pääsisin irti siitä tilasta missä olin. Joten kyse oli enemmänkin syvistä vesistä pintaan nousemisesta, kuin sukeltamisesta.”

Pummilla Tallinaan- ja Miksi naiset rakastuu renttuihin? -hitit antavat kuvan rempseästä muusikosta. Uusi tuotanto herättää ajatuksen, että nyt olisi vakavoiduttu. Tässä kohdin räppäri ohjeistaa katsomaan vanhan katalogin pariin.

”Valtaosa minun menestyneimmistä biiseistä ovat toki olleet kepeitä ja aika hauskoja ralleja, mutta vakavuus on ollut läsnä jokaisella levyllä, kuten ensimmäisen levyn kappaleet Vahva ja Valoon”, Kauhanen muistuttaa ja jatkaa:

”Nyt niitä hauskoja biisejä ei ole vaan syntynyt samalla tavalla kuin ennen tai ne eivät ole yksinkertaisesti niin hyviä, että niitä olisi lähtenyt työstämään eteenpäin.”

Ja koska sanoitukset ammentavat omasta elämästä, ei räppäri näe mitään, mitä tekisi toisin vanhojen hittiensä kohdalla. Entä mitä jatkossa?

”Olen nyt sillä tavalla ihanassa tilanteessa, että voin kokeilla vapaasti, mikä tuntuu hyvältä. En juurikaan ikinä ole osannut päättää itselleni mitään suuntaa, vaan se on aina muotoutunut ja löytynyt tekemisen kautta.”

Kuten Vastaantulijoita-singlellä, niin myös tulevalla tuotannolla voi kuulla enemmän laulamista, josta räppäri kertoo pitävänsä kerta kerralta enemmän. Biisi biisiltä etenevä muusikko ei siis vielä maalaile tarkempaa kokonaisuutta.

Kenties sellaista kuitenkin punotaan yhdessä Sonyn kanssa, jonne hän siirtyi ystävänsä MGI:n eli Henri Lanzin innoittamana Universalilta.

Lanz toimii tällä hetkellä Sonyn toimitusjohtana. Lanzin mukana Sonylle siirtyi aiemmin Universalin alaisuudessa ollut M-Eazy Music -levymerkki, jolle Kauhanen hyppäsi aikoinaan Warnerilta. Käytännössä Kauhanen on käynyt siis kaikki isoimmat levy-yhtiöt Suomessa läpi.

”Ensimmäisen julkaisun perusteella näyttää siltä, että talossa on hyvä pöhinä ja että projektiin uskotaan”, Kauhanen hehkuttaa. Muutoksia ei siis liene sillä saralla luvassa.

Projekteja hänellä riittää ja niistä keskusteluja herättävin on tänä vuonna varmastikin ollut Sonnin Taacca -podcast, jota hän luotsasi yhdessä Haben Zecariasin kanssa. Ohjelma jakoi vahvasti mielipiteitä, jota Kauhanen pitää hyvänä asiana, silloin se ei ainakaan voi olla tylsä.

Vaikka ohjelma on sittemmin lopetettu, niin podcastien tekemistä räppäri ei aio lopettaa. Ensi vuodelle on mielessä ”potentiaalisia juttuja”. Tämän lisäksi uusia biisejä on syntynyt reippaasti ja seuraavaa singleä voi odottaa jo alkuvuodesta ilmestyväksi.

Vaikuttaa siis siltä, että Kauhasella on alkamassa mielenkiintoinen vuosikymmen. Ennen vuosikymmenen vaihtumista voit kuunnella uuden singlen alta.