”Oli aikoja, kun multa kysyttiin, että voisiko levylle tulla edes yksi rakkauslaulu” – Ilta esittää suoraan ihon alle menevän näkemyksensä rakkaudesta

Vaikuttavalla äänellä laulavalta artistilta ilmestyi perjantaina uutta.

17.07.2022

Suomalais-saksalainen Ilta julkaisi perjantaina uutta musiikkia. Vuoden 2021 UMK:ssa kolmanneksi Kelle mä soitan -kappaleellaan sijoittunut Ilta nousi aikoinaan suosioon Cheekin Sillat-superhitin kautta, ja sai syksyllä 2020 julkaistulla esikoisalbumillaan Emma-ehdokkuuden sekä Vuoden tulokas -sarjan voiton vuoden 2020 Iskelmä Gaalassa.

Perjantaina Warnerin kautta ilmestyneen kappaleen nimi on Ei kukaan muu, ja se on Iltan säveltämä ja sanoittama yhdessä Kyösti Salokorven ja Leo Jupiterin kanssa.

Kappaleessa hyödynnetään elämää suurempiin rakkaustarinoihin sisältyvää paatoksellista hurmiota, joka tulee toisen ihmisen herättämistä ekstaattisista mielihyvähuuruista. Kehon ytimiään myöten valtaavat adrenaliiniaallot voi tuntea ytimissään vain se, joka on samanlaisella huumaantuneella tavalla rakastunut, mutta Ilta kyllä tekee kaikkensa välittääkseen tuon universumit räjäyttävän tunteen mahdollisimman autenttisella tavalla myös niille, jotka eivät tällä hetkellä tästä tilasta saa nauttia.

Vai kärsiä? Ilta nimittäin ottaa huomioon myös rakastumiseen kuuluvat tuskalliset aspektit, jotka kaikuvat kappaleessa sekä sanoituksissa että kaihoisassa tunnelmassa. Toiseen ihmiseen koukuttuminen on tila, jota on helppo janota, mutta jonka ikeessä ihminen harvemmin tuntee pelkkää puhdasta euforiaa. Rakastuessaan ihminen voi heittää hyvästit kaikelle kontrollille ja kokemukselle siitä, että kykenisi itse vaikuttamaan sisällään tapahtuviin tunnevyöryihin. Näkökenttä kapenee käsittämään vain sen ihmisen, johon omat tunteet kohdistuvat, ja keskittymiskyky riittää käsittelemään vain ja ainoastaan kyseiseen ihmissuhteeseen liittyviä asioita.

”Mä en jaksaisi näkemistäsi odottaa / Aika kuluu aivan liian hitaasti, on kellot seonneet / Onko hölmöä jos mä soitan sulle taas?”, Ilta tiivistää osuvasti tämän jäytävän ja pakkomielteiseen helposti vivahtavan mielentilan. Kappaleessa ei kuitenkaan liiaksi pysähdytä harmittelemaan rakastumisen haastavia puolia, vaan korostetaan nimenomaan niitä nautinnollisia nyansseja. Kappale on huiman kauniilla tavalla melodramaattinen ja menee suoraan ihon alle, eikä vähiten Iltan monenlaisiin kerroksiin taipuvan vaikuttavan äänen takia.

Ilta itse kertoo kappaleesta näin:

”Oli aikoja, kun multa kysyttiin, että voisiko levylle tulla edes yksi rakkauslaulu. Ja nyt ei meinaa syntyä muita kun rakkauslauluja. Mutta rakkauttakin voi teksteissä lähestyä monesta eri suunnasta. Tämä kesällä syntynyt Ei kukaan muu -kappale kertoo siitä hetkestä ja tunteesta, kun tajuaa, että on vain se yksi henkilö ja kaikki muu tuntuu turhalta.”

Kappaleen myötä ilmestyi myös musiikkivideo, jonka on ohjannut Troy Silva.

”Tässä biisissä on mukana myös kaihoa ja dramaattisuutta, ja päätimme kuvata videon hylätyssä betonirakennuksessa Helsingin Myllypurossa”, Ilta sanoo. ”Saimme kuvattua juuri toisen oton, kun meidät heitettiin ulos. Mutta saimme videon tehtyä, ja se julkaistaan nyt yhtä aikaa biisin kanssa.”

Katso video alta.

Lisää luettavaa