Painostavasta aavemaisuudesta yhteisymmärrykseen ja sopuun – Susanna Leinonen Companyn Juuret

Catharina Herlin kävi katsomassa nykytanssiteoksen, johon Laineen Kasperi eli Kasperi Laine on säveltänyt musiikin.

Susanna Leinonen Company: Juuret
6.3.2022
Stoa, Helsinki

Susanna Leinonen Companyn nykytanssiteos Juuret sai ensi-iltansa 5.3. Stoassa. Meissä eläviin ja kehoissamme näkyviin muistoihin syventyvä teos pohtii mistä me tulemme ja keitä me olemme. Koreografia yhdistää eri sukupolvet, rakentaen elämän kerrostumista kehollisen kuvauksen, jolle ei aina sanallista vastinetta edes löydy.

Jo teoksen alkukohtaus vie keskelle jotain, jonka luonne ei hahmotu muuten kuin epämääräisen kulmikkuuden kautta: ihmiskehot liikkuvat tavoilla, joista välittyy rosoisuus, hämmentynyt ulkopuolisuus, jonkinlainen tuskan huudoksi tulkittavissa oleva irvistys. Toisaalta läsnä ovat myös yhteys ja kosketus, ihmisjoukon kantokyky silloin kun tarpeeksi moni haluaa voimansa yhdistää.

Sama vastakkainasettelu kantaa läpi teoksen, jättäen katsojalle tilaa lisätä lämpöä sinne missä sitä ei välttämättä ole tarkoitettu olevaksi. Näyttämöllä vallitsee purevan kolea ja sukupolvelta toiselle kulkeneista traumoista ankara tunnelma, mutta kun mutaisten järvien ja painavien pilvien värittämien mielikuvien taakse malttaa katsoa, muistuttavat rankatkin kohtaamiset inhimillisestä lämmöstä.

Yksi syy sille, miksi yleistunnelmaltaan painostavan ja etenkin Kasperi Laineen musiikkiin yhdistettynä aavemaiseksikin äityvän teoksen ytimestä hohkaa yhteisymmärrys ja sopu, on lavalla läsnäolevat ikäluokat. Kun eri aikakausien rihmastoista kasvaneet ikäpolvet saavat mahdollisuuden tuoda kokemuksensa samanaikaisesti läsnäoleviksi, juurtuvat kehoissa kannetut tarinat näkyviin hehkuna, josta on sen universaalin luonteen takia helppo saada ote.

Jokainen on nimittäin ollut yksin, kantanut liian painavaa taakkaa, huutanut turhaan apua, tullut satutetuksi. Juuret tekee näkyväksi aggression ja terävät kulmat, mutta myös lähelle tulemisen, sen ratkaisevan kädenojennuksen, hengityksen ja sen lomasta laskeutuvan hiljaisuuden.

Teos on osa Helsingin kaupungin ikäihmisten kulttuurin ja liikunnan edistämishanketta, jonka ansiosta lavalla olevat tanssijat tulevat kiinnostavalla tavalla eri lähtökohdista niin iän kuin tanssiin liittyvän kokemuksen puolesta. Ammattitanssijoiden hypnoottisella tavalla soljuvaa ja kehon jokaista kolkkaa hyödyntävää liikettä tasapainottamassa on hankkeen kautta mukaan valikoitujen esiintyjien symmetrisempi tanssi, joka jalat maassa juurruttaa tähän hetkeen.

Kasperi Laineen erilaisista osista vaanivaksi ja jännitteiseksi rakennettu äänimaisema määrittää olennaisesti näyttämöllä vallitsevaa ilmapiiriä. Yhtäältä mekaanisesti kirskuvat ja jyrkästi nakuttavat äänet vievät ajatukset kymmenien vuosien takaisiin tehtaisiin ja sodan jälkeen rakentuvaan, puitteiltaan koleaan ja vieraantuneeseen yhteiskuntaan. Toisaalta taas orgaaniset äänimatot kuljettavat keskelle luontoa, tyynnyttävästi juurikin sinne juuriin.

Susanna Leinonen Companyn Juuret Stoassa 2.4. asti. Lisätietoja ja pääsylippuja.

Lisää luettavaa