Paperi T ehdolla 25 000 euron palkinnon saajaksi

17.02.2016

Teosto-palkinto jaetaan vuosittain rohkealle, omaperäiselle ja innovatiiviselle kotimaiselle sävelteokselle. Ehdokkaat ovat tänä vuonna Paperi T, Pekko Käppi ja K:H:H:L, Laura Moisio, Verneri Pohjola ja Antti Auvinen.

Rumba listasi Paperi T:n Malarian pelko -albumin yhdeksi viime vuodesta mieleen jääneistä albumeista. Perjantaina ilmestyvästä Rumbasta löytyy Anton Vanha-Majamaan essee levystä.

Palkintoehdokkaat on valinnut esiraati, johon kuuluivat tänä vuonna säveltäjä Pekka Kuusisto (esiraadin pj), Soundin päätoimittaja Mikko Meriläinen, toimittaja Kare Eskola, musiikintekijä Vilma Timonen, toimittaja Susanna Vainiola, toimittaja Tove Djupsjöbacka ja toimittaja Jaani Länsiö.

Tässäpä vielä esiraadin perustelut valinnoistaan.

Pekko Käppi & K:H:H:L: Sanguis Meus, Mama!
“Pekko Käppi astui K:H:H:L-yhtyeen kanssa marginaalista askeleen kohti massoja ja tuli samalla korostaneeksi ainutlaatuisuuttaan. Ensimmäisestä jouhikon äänestä ja laulunsäkeestä lähtien kuulija pääsee omalakiseen maailmaan, jossa arkaainen blues ja mytologia käyvät iholle.”

Laura Moisio: Ikuinen valo
“Laura Moision kakkoslevyllä vähemmän on paljon enemmän. Moisio asettelee jokaisen musiikkielementin niin tarkasti, että pelkistetty ilmaisu murtautuu väkisin soittolistoille, ja tummankirkkaat tarinat tulevat kerrotuiksi.”

Paperi T: Malarian pelko
“Paperi T tulee vaikuttamaan urbaanin rytmimusiikin saralla jatkossakin, mutta soolodebyytissä on pidäkkeetöntä erolevyn vimmaa, joka ei välttämättä toistu.”

Verneri Pohjola: Bullhorn
“Verneri Pohjola on perustanut musiikin keskelle itsenäisen alueen, jota suorituskeskeisen trumpetti-instrumentalismin normit eivät rasita. Uniikit ilmaisukeinonsa hän osaa sovittaa juuri oikeanlaisen ympäristöön.”

Antti Auvinen: Autuus
“Kun aiheena on väkivalta, häpeä ja hulluus, keinot valitaan sen mukaan. Auvinen ei armahda kuulijaa, mutta ilmaisu on seurattavaa, tehokasta ja sekä äänellisesti että kuvallisesti moni-ilmeistä. Vielä viikkoja kokemuksen jälkeen alitajunta toistelee Harry Salmenniemen tekstin kappaleita vielä viikkoja kokemuksen jälkeenkin.”

Teosto-palkinto jaetaan 14. huhtikuuta. Palkinto jaetaan 1–4 teokselle tai teoskokonaisuudelle, ja palkintosumma on enintään 40 000 euroa. Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa.

Lisää luettavaa