Pieneltä vaikuttava yhteistyösopimus saattaa muuttaa valta-asetelmat Suomen musiikkikentällä

M-Eazy aloitti yhteistyön Sony Musicin kanssa.

Mikko Harma

Sony Music ja M-Eazy ovat solmineet yhteistyösopimuksen. ”Jatkossa kaikki M-Eazyn uudet julkaisut ja artistiprojektit tehdään yhteistyössä kumppaneiden kesken”, tiedotteessa kerrotaan.

Yhteistyön taustat on helppo nähdä: M-Eazyn perustaja ja toimitusjohtaja Henri ”MGI” Lanz aloitti Sony Music Finlandin toimitusjohtajana tammikuussa.

M-Eazy on itsenäinen levy- ja tuotantoyhtiö, jonka tallissa ovat muiden muassa Evelina ja Nikke Ankara. M-Eazyn julkaisujen jakelusta on aiemmin vastannut Universal.

Musiikkituottajien tilastojen mukaan Universal oli vuonna 2018 Suomen suurin musiikkiyhtiö 34,9 prosentin markkinaosuudella. Sony Music oli toisena 30,1 prosentin osuudella. Luvut sisältävät näiden monikansallisten yhtiöiden kautta tapahtuvan indie-yhtiöiden tuottaman musiikin jakelun. M-Eazyn julkaisut ovat siis sisältyneet Universalin osuuteen.

Evelinan helmikuussa julkaistu SOS-albumi striimasi tuplaplatinaa ennen ilmestymistään ja Nikke Ankaran Rikkinäinen prinsessa oli viime vuoden myydyimpien singlejen listan yhdeksäs. On mielenkiintoista nähdä, poikiiko yhteistyösopimus näiden artistien johdolla vallanvaihdoksen musiikkimarkkinoilla.

Tiedotteen mukaan Sony Musicin ja M-Eazyn yhteistyön ensimmäiset julkaisut tapahtuvat jo tänä keväänä.

Rumba ei tavoittanut Henri Lanzia kommentoimaan asiaa ja mainittujen artistien mahdollisia sopimuksia Universalin kanssa.