Pitchfork listasi myös vuoden parhaimmat levyt – ykkönen ei yllätä

Fiona Apple se siellä.

Uutisoimme eilen, kuinka Pitchfork listasi vuoden parhaimmat kappaleet. Ykköseksi valittiin Cardi B:n ja Megan Thee Stallionin yhteisraita WAP ja lopuista voi lukea täällä. Nyt musiikkimedia on listannut myös vuoden parhaimmat albumit.

Pitchfork on tunnettu tiukan linjan julkaisuna, jossa kymppejä ei jaella aivan viikosta toiseen. Siksipä oli uutinen jo itsessään, kun Fiona Applen kahdeksan vuoden levytystauon rikkonut paluulevy Fetch the Bolt Cutters sai täyden kympin. Tätä ennen edellinen täysosuma oli Kanye Westin My Beautiful Dark Twisted Fantasy, joka julkaistiin vuonna 2010. Applen ja Westin välissä ei ole julkaistu siis yhtäkään täydellistä levyä, jos ”hiilihangoilta” asiaa lähtee kysymään.

Tästä syystä ei myöskään ollut minkään tason yllätys, että Fiona Apple oli Pitchforkin toimituksen valinta vuoden levyksi.

Listan kakkosena majailee Katie Crutchfieldin Waxahatchee-sooloprojektin Saint Cloud, kolmantena Rumbassakin kehuttu Moses Sumneyn Græ, neljäntenä Phoebe Bridgersin Punisher ja viidentenä niin ikään Rumbassakin kehuttu, Perfume Genius -yhtyeen Set My Heart on Fire Immediately.

Kuudennelta sijalta löytyy Bob Dylanin Rough and Rowdy Ways, seitsemäntenä Yves Tumorin Heaven to a Tortured Mind, kahdeksantena Rumbassakin kehuttu, Haim-yhtyeen Women In Music pt. III, yhdeksäntenä Jessie Waren What’s Your Pleasure? ja kymmenentenä Spotifyn striimatuimman artistin, eli Bad Bunnyn YHLQMDLG.

Niin sanottu kitaramusa ja vaihtoehtoisempi ilmaisu ”pärjäsi” siis tänä vuonna oikein hyvin, joten vielä nopeat vertaukset biisilistaan.

Miljardeja striimannut Bad Bunny on selkeästi onnistunut teoksellaan, sillä hänen reggaetonin ilosanomaa läpi vuosikymmenien alleviivaava Safaera-kappale nostettiin vuoden parhaimpien kappaleiden listauksen viidenneksi. Fiona Applen I Want You to Love Me on kyseisen listan kolmas.

Näiden kahden lisäksi Moses Sumney, Bob Dylan, Phoebe Bridgers, Yves Tumor, Perfume Genius ja Waxahatchee onnistuivat vakuuttamaan myös yksittäisillä biiseillä, jokainen artisti löytyy yhden biisin voimin 15. kehutuimman joukosta.

Koko lista löytyy täältä. Rumbassa noteerattujen kokonaisuuksien pariin pääset jutun alta.

Albumit löytyvät suoratoistopalveluista.