Poliisi harkitsee keinoja puuttua taiteellisen ilmaisun vapauteen Suomessa

Asia käy ilmi poliisin koulutuksen, tutkimuksen ja kehittämisen korkeakoulun tuoreessa katsauksessa.

11.05.2023

Poliisin koulutuksen, tutkimuksen ja kehittämisen korkeakoulun tuoreessa katsauksessa kerrotaan, miten poliisi harkitsee taiteellisen ilmaisun vapauteen puuttumista.

32 sivua pitkässä katsauksessa pohditaan keinoja järjestäytyneen rikollisuuden toimintaan. Katsauksen sivulla 24 pohditaan mahdollisuuksia puuttua järjestyneeseen rikollisuuteen seuraavalla tavalla:

”Taiteellisen ilmaisun vapauteen puuttumisen riskejä ja vaikutuksia tulee arvioida huolellisesti. Järjestäytyneen rikollisuuden torjunta voi edellyttää taiteellisen ilmaisun vapauteen puuttumista. Tämä voi heikentää luottamusta viranomaisiin ja aiheuttaa ei-toivottuja seurauksia”, katsauksessa kerrotaan ja jatketaan:

”Populaarikulttuuria kontrolloivien ja kieltävien toimien hyötyjä ja haittoja tulee punnita huolellisesti. Apuna voi olla esimerkiksi tieteellisiä vaikuttavuusarvioita. Laillisuusvalvonnan tulee edellyttää viranomaisilta läpinäkyvyyttä keinojen kuvauksen suhteen. Keinojen vaikuttavuutta tulee myös seurata säännöllisesti.”

Katsauksessa myös kerrotaan, miten ”kulttuurialan toimijat, toimittajat ja verkossa toimivien alustapalveluiden tuottajat tulee osallistaa vahvemmin mukaan järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan. Rikollisryhmien markkinoinnissaan hyödyntämien kulttuuri- ja mediasisältöjen haitallisuuden arvioiminen ei saisi olla yksinomaan lainvalvontaviranomaisten vastuulla. Tarvitaan laaja-alaisempaa yhteiskunnallista keskustelua sekä haitallisesta kulttuurista että siihen puuttumisen keinoista.”

Koko katsauksen voit lukea täältä.

Asiaa käsittelee myös tunnettu rikostoimittaja Rami Mäkinen pitkässä twittiketjussaan.

Tupacin klassikkolevyjä ei ehkä (ainakaan toivottavasti!) lähdetä ratsaamaan, vaan poliisin suunnitelmat liittyvät nimenomaan katujengeihin. Tunnetuin esimerkki on Milan Jaff, jonka musiikkivideot ovat keränneet satoja tuhansia katselukertoja YouTubessa”, Mäkinen kertoo.

Mäkinen viittaa twiitissään Milan Jaffin ja räppäri Cavallinin oikeudenkäyntiin, josta kerroimme täällä.

Twiittiketjun löydät alta.

Lisää luettavaa