Popmusiikki on muuttunut viime vuosikymmenien aikana surullisemmaksi, kertoo uusi tutkimus

Tanssi huolesi pois, ihmiskunta.

Youtube

Uusi tutkimus osoittaa, että suosittu popmusiikki on viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana muuttunut surullisemmaksi.

Kalifornian Irvinen yliopiston tutkijat tarkastelivat vuosien 1985 ja 2015 välillä julkaistua puolta miljoonaa musiikkikappaletta. He lokeroivat jokaisen tunnelman mukaan ja totesivat, että kuvailut kuten onnellisuus ja valoisuus ovat laskussa, kun taas surullisuus on nousussa hieman epäjohdonmukaisesti yhdessä tanssittavuuden ja juhlavuuden kanssa.

Toisin sanoen tuloksia voi tulkita niin, että yleinen mieliala on laskussa, mutta ihmiset haluavat unohtaa sen ja vain tanssia.

Kappaleista, joissa oli korkea niin sanottu onnellisuusindeksi ovat esimerkiksi Bruce Springsteenin Glory Days, Wham!-yhtyeen Freedom sekä Would I Lie to You Eurythmicsiltä.

Tunnespektrin tummemmassa päässä taas esiintyi kappaleita, kuten Sam Smithin Stay With Me, Gorgon Cityn esittämä Unmissable sekä Passengerin Whispers.

Tutkimuksessa selvisi myös, että kaikista suosituimmat tyylilajit ovat olleet dance ja pop ja rockin suosio on ollut laskussa uuden vuosituhannen alusta alkaen.

Populaarimusiikin miesvaltainen painotus on myös kevenemään päin viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana, sillä muiden kuin miesten esittämien menestyneiden kappaleiden osuus kokonaisuudesta on kasvussa.