Primuksen Les Claypool 51 vuotta tänään – Viisi faktaa bassokuninkaasta ja tämän yhtyeestä

29.09.2014

Les Claypoolin kunniaksi hieman Primus-tietoutta.

Teksti: Jarkko Fräntilä

Primus-yhtyeen Les Claypool täyttää tänään 51 vuotta. Rumban toimitus onnittelee narisevaa bassotaiteilijaa koko sydämestään!

Syntymäpäivän kunniaksi keräsimme kasaan viisi enemmän tai vähemmän tiedettyä faktaa peukkubasismin kuninkaasta.

 1. Les Claypool on suunnaton Rush- ja Geddy Lee -fani

Les Claypool on ollut aina suunnaton Rush-fani, ja Primus onkin lämmitellyt Rushia näiden Roll the Bones -albumikiertueella 90-luvun alussa. Erityisesti Claypool ihailee Rushin laulavan basistin Geddy Leen elämäntyötä. Vuonna 2010 Rush valittiin Kanadan lauluntekijöiden hall of fameen. Tapahtumassa Claypool esitti Rushin The Spirit of Radio -kappaleen.

Tuon videon alta löydät Primuksen live-esiintymisen Dennis Millerin talk show’sta 90-luvun alkupuolelta. Yhtye soittaa kaksi kappaletta, ja jälkimmäisen eli Tommy the Catin alku on lainaus Rushin YYZ-kappaleesta. Intro alkaa kohdassa 3,15.

Myös Primuksen vuonna 1989 julkaistun Suck On This -livelevyn John the Fisherman -kappaleen introon on soitettu YYZ-laina.

2. Les Claypool on kova kalamies

Les Claypool harrastaa perhokalastusta. Kalastusteema onkin ollut esillä monissa Primuksen kappaleissa. Kuuluisin näistä on tietenkin John the Fisherman, joka oli yhtyeen ensimmäinen askel kohti suurempia keikkalavoja. Primuksen kolmannelta, Pork Soda -nimiseltä albumilta löytyy kappale nimeltä The Ol’ Diamondback Sturgeon (Fisherman’s Chronicles, Part III). Seitsemänneltä Primus-levyltä Green Naughahyde löytyy taas kappale nimeltä Last Salmon Man” (Fisherman’s Chronicles, Part IV).

3. Les Claypool oli ehdolla Metallican basistiksi

Metallican basisti Cliff Burton kuoli traagisella tavalla vuonna 1986. Les Claypool oli vanha koulukaveri Kirk Hammettin kanssa. Claypool kävikin soittamassa Metallican treenikämpillä Burtonin kuoleman jälkeen, mutta James Hetfieldin mukaan Claypool oli liian taitava muusikko Metallicaan. Claypool on myöhemmin sanonut kuinka Hetfield oli kommentissaan vain ystävällinen, ja että Hetfield piti Claypoolia friikkinä, joka ei olisi Metallicaan sopinut.

Primus on lavalla kunnioittanut esikuviaan ja arvostamiaan yhtyeitä lukemattomia kertoja. Alta löytyvällä videolla bändi esittää Metallican Master of Puppets -kappaleen intron vuoden 1994 keikallaan. Vuonna 1998 Primus julkaisi Rhinoplasty-nimisen eepeen, jolta löytyy cover Metallican The Thing That Should Not Be -kappaleesta.

4. Claypoolin koti on nimetty Simpsons-jakson mukaan

Les Claypool asuu Kaliforniassa Occidentalin kaupungin lähistöllä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Caypoolin tila on nimetty Rancho Relaxoksi. Racho Relaxo on kunnianosoitus Simpsons-televisiosarjaa kohtaan. Eräässä Simpsons-jaksossa Marge Simpson menee Rancho Relaxo -nimiseen kylpylään.

Primus on myös vastuussa South Park -animaatiosarjan tunnusmusiikista.

5. 99 prosenttia yli 35-vuotiaista miehistä on kuunnellut Primusta joskus

Täysin epäammattimaisen ja ainoastaan omaan tuttavapiiriin perustuvan tutkimuksen mukaan 99 prosenttia yli 35-vuotiaista miehistä on kuunnellut Primusta jossakin vaiheessa elämäänsä. Jäljelle jäävä prosentti on innoissaan Usherin saapumisesta Helsingin Hartwall Arenalle ensi vuoden helmikuussa.

Lisää luettavaa