Puolentoista vuoden julkaisutauon jälkeen PME:n artisti palaa mukanaan Lauri Haav – ”Jengi näkee ettei niitä päiviä ole käytetty turhaan”

Lilbro ruotii yöelämän onttoja kohtaamisia.

25.09.2022

Vuonna 2020 PME:lle kiinnitetty Lilbro tiputti perjantaina puolentoista vuoden julkaisutauon jälkeen kappaleen, joka kertoo artistin siirtyneen tuotannossaan uudelle sivulle. GoodJobLarryn ja Aatu Iljinin tuottamalla kappaleella vierailee Lauri Haav.

”Tämän biisin tekee tärkeäksi se, että jengi näkee ettei niitä päiviä ole käytetty turhaan vaan ollaan saatu aikaan jotain täysin uutta”, Lilbro sanoo.

Tempoltaan joutilas ja tuotannollisilta elementeiltään harkitun paljas biitti pohjustaa paljonpuhuvasti Lilbron surumieliseen taipuvaa ääntä, kun tämä väliin laulaen, väliin räpäten kertoo kokemuksistaan yöelämässä ajelehtivien ihmisten kanssa. Julkisuuden mukanaan tuoma valokeila tuntuu houkuttelevan sen keskiöön kaipaavaa porukkaa enemmän kuin mihin jaksaminen riittäisi, eikä tähän lieveilmiöön olla kappaleessa kovin tyytyväisiä. ”Vääriä naisia” ja ”prinssiään etsiviä satuprinsessoja” suorastaan vilisee näissä päihdepitoisissa kohtaamisissa, joiden jäljiltä tarinan päähenkilö jää kaipaamaan omaa tilaa ja itselleen sopivampia valintoja.

Kuitenkin dilemma on se, että pikanautintoon tähtääviä hetken houkutuksia ei niin vain sivuuteta, kun kerran makuun ollaan päästy. Niinpä irrallisissa havainnoissa päädytään horjumaan sen välille, riittääkö häikäilemätön ja syvemmiltä merkityksiltään tyhjäksi jäävä hauskanpito, vai haluaisiko itsensä kuitenkin asettaa sen ulkopuolelle (ja kappaleessa hetkittäin esiin leimahtavan asenteellisuuden mukaisesti ilmeisesti myös yläpuolelle).

Valmiina himaan -nimi paljastaa biisin myötä kaksoismerkityksensä. Illasta riippuen se viittaa joko kyllästymiseen ja omaan rauhaan pelastautumiseen, tai sitten siihen juomien tarjoamisen myötä ojennettuun käteen tarttumiseen. Lilbron raukeat pohdinnat täydentyvät Lauri Haavin vähintään yhtä kiihkottomalla ja käheällä äänellä esitettyyn yksin jäämisen ylistykseen: tähtiä kyllä voidaan katsella yhdessä, mutta ei kauaa. Koska lopuksi on pakko baunssaa.

Kappale jättää jälkeensä juuri sen mitä se ytimeltään halunnee ilmentää: onton, ristiriitaisen, jopa aavistuksen yksinäisen tunteen. Kun syvyys puuttuu, ja aito kohtaaminen varsinkin, onko koko homma minkään arvoinen?

”Välillä tulee kadottua yöelämään ja sen tiettyyn elämäntyyliin liian pitkäksi ajaksi, kunnes huomaat sen muuttavan sua ihmisenä ja syövän sut sisältä loppuun”, Lilbro kommentoi. ”Kaiken sen jälkeen: valmiina himaan.”

Kuuntele kappale alta.

Lisää luettavaa