Pussy Riot voitti Venäjää vastaan ihmisoikeustuomioistuimessa – protestipunkkareilta myös uusi biisi

Venäläisen punk-bändin uutiset eivät loppuneet MM-futisfinaaliin.

17.07.2018

Tiedätkö, miltä Pussy Riot kuulostaa?

Se on ihan ok, ei tiennyt tämän jutun kirjoittajakaan. Venäjän protestipunkkarit ovat malliesimerkki bändistä, jonka kaikki tietävät, vaikka eivät tietäisi mitään sen musiikista.

Tässä yllä on mahdollisuus ottaa asiasta selvää. Bändi julkaisi uuden biisin Track About Good Cop vain pari päivää sen jälkeen, kun pääsivät hyökkäämästä MM-futisloppuottelun kentälle Venäjällä.

Toinen, ehkä mahdollisesti marginaalisesti suurempi uutinen bändiin liittyen on se, että Pussy Riot voitti juuri oikeusjutun kansainvälisessä ihmisoikeustuomioistuimessa Venäjää vastaan.

Kyllä vain. Venäjä on tuomittu maksamaan bändille korvauksia 48 769 euron arvosta sen seurauksena, että heitti kaksi bändin jäsentä, Maria Alyokhinan ja Nadezhda Tolokonnikovan kahdeksi vuodeksi vankilaan räväkästä protestista moskovalaisessa kirkossa vuonna 2012.

Tuomioistuin katsoo, että Venäjä rikkoi naisten ihmisoikeuksia viidellä eri tavalla: 1) naisten vankilaankuljetuksen ahtaat olot, 2) tuolloisen oikeudenkäynnin nöyryyttävät olosuhteet, kun naiset laitettiin lasiseen syytettyjen aitioon, 3) pitkä vankilassapito ennen oikeudenkäyntiä, 4) kieltäminen naisten oikeuden lakimieheen ja 5) naisten sanavapauden rikkominen kieltämällä bändin videoiden julkaisun.

On tietenkin eri asia, saavatko naiset korvausrahojaan koskaan.

Lisää luettavaa