R&A-arvioita: Grungetähden syöksykierre ja maagista gospelia

Arviot Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilla esitettävistä elokuvasta Her Smell ja Aretha Franklin -konserttielokuvasta Amazing Grace.

20.09.2019

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään Helsingissä 19.–29. syyskuuta. Ohjelmistossa on jälleen paljon musiikkiaiheisia elokuvia, joita yritämme parhaamme mukaan käydä läpi. Ohessa arviot elokuvasta Her Smell ja Aretha Franklin -konserttielokuvasta Amazing Grace. Lisää R&A-arvioita löytyy täältä.

Her Smell

Her Smell on epävakaa ja kaoottinen elokuva. Alex Ross Perryn tuoreimman ohjaustyön yhteydessä nämä adjektiivit ovat positiivisia. Viiteen näytökseen jaetussa elokuvassa seurataan Elisabeth Mossin esittämän grungetähti Beckyn syöksykierrettä backstageilla ja studiossa. Mossin näyttely on ylilyövää ja liioteltua – juuri sellaista, kuin räjähtävällä luonteella varustetulta päihdeongelmaiselta artistilta voi kuvitella. Becky vetää puoleensa, vaikka on päivänselvää, että läpeensä toksinen ja itsetuhoinen taiteilija ryvettää mukanaan kaiken mihin ylettyy koskemaan. Katumuksen kohdalla kaiken antaa anteeksi, ja viimeinen näytös on piinaavaa seurattavaa. Voimakas musiikkielokuva, jossa vauhtia piisaa niin dialogissa kuin meiningissäkin. (Katso näytösajat festivaalin kotisivuilta.)
– Jukka Hätinen

Amazing Grace

Amazing Grace ei ole hohdokkain konserttielokuva, mutta  musiikillisesti se osuu ja uppoaa. Aretha Franklinin konsertti on taltioitu jo vuonna 1972, mutta saatiin julkaistua vasta tänä vuonna pitkään kestäneiden teknisten sekä laillisten ongelmien takia. Kuvaushetkellä Franklin oli voittanut jo viisi Grammya ja Amazing Grace oli matkalla maailman myydyimmäksi livealbumiksi gospelin saralla. Heiluva kamera, oudot kuvakulmat ja kuvan epätarkkuus latistavat tunnelmaa, mutta Franklinin laulua kuunnellessa puolitoista tuntia menee kuin siivillä. Franklin saa yleisön hullaantumaan jo ensimmäisestä sävelestä, ja juuri heidän reaktionsa kattavat osan elokuvan toimivuudesta. Aidot tunteet ja ihmisten kommentit antavat katselukokemukselle lämpöä. On ihmeellistä, kuinka mahtavan esityksen Franklin luo vain äänellään. Tähän ei tarvita koristeellisia asuja, hienoja koreografioita tai valoefektejä, vain maaginen ääni. (Katso näytösajat festivaalin kotisivuilta.)
– Mimosa Eloranta

Lisää luettavaa