Rihanna täyttää tänään 30 vuotta – tässä lukupaketti supertähden uran varrelta: levyarvioita ja keikkaraportit Suomen-vierailuilta

Kaivoimme arkistoista luettavaa Rihannan 30-vuotispäivän kunniaksi.

20.02.2018

Robyn Rihanna Fenty syntyi Barbadoksella 20. helmikuuta 1988. Tämähän tarkoittaa sitä, että paremmin pelkkänä Rihannana tunnettu laulaja viettää tänään 30-vuotissyntymäpäiviään.

Merkkipäivän johdosta kaivelimme arkistoista Rihanna-aiheista luettavaa. Nykyisen megatähden kaksi ensimmäistä albumia Music of the Sun (2005) ja A Girl Like Me (2006) jäivät arvioimatta Rumbassa.

Kolmannella levyllään Rihanna otti itselleen taiteellisen kontrollin ja lunasti tietoisesti seksisymbolin roolin osaksi imagoaan. Good Girl Gone Bad (2007) poiki jättihitti Umbrellan. Rumbassa albumia luonnehdittiin epätasaiseksi ja persoonattomaksi.

Good Girl Gone Bad toi 20-vuotiaan Rihannan ensimmäiselle Suomen-keikalleen. Maaliskuussa 2008 Hartwall-areenalla nähty konsertti sai ristiriitaisen vastaanoton Rumbassa.

”Lähinnä nimellisesti pukeutunut Rihanna näytti lavalla uskomattoman hyvältä. Totta helvetissä, ja sitä moni oli takuulla tullut keikalle todistamaankin. Hänellä oli kohtalokkaan dominadiivan elkeet, mutta karisma ja lavapreesens oli anonyymin taustalaulajan luokkaa”, live-arviossa kirjoitetaan. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi.)

Rihannan siviilielämän myrskyt nousivat lööppeihin alkuvuodesta 2009. Laulajan esiintyminen Grammy-gaalassa peruttiin ja pian sen jälkeen keltainen lehdistö sai haltuunsa kuvat mukiloidusta Rihannasta. Pahoinpitelijä oli Rihannan silloinen poikaystävä Chris Brown.

Tämä episodi varjosti seuraavan albumin odotusta. Siltä kaivattiin kommentaaria tapahtuneesta. Rated R (2009) ei sitä tarjonnut, vaikka oli edeltäjiään synkempi. Rated R flirttaili musiikillisesti hiphopin, dubstepin ja jopa rockin suuntaan. Rumbassa levy jäi arvioimatta.

Parisuhdeväkivaltaa käsiteltiin seuraavalla albumilla. Loud-levyn (2010) päättävä Eminem-duetto Love the Way You Lie (Part II) on Rumban kriitikon mukaan ”aiheeltaan hyytävä, sillä molemmat tietävät, mistä puhuvat”. Albumin kirjoitettiin olevan ”täynnä klubilattioille sopivaa urbaania tanssipoppia, jonka tahdissa kuulija voi tuntea itsensä aivan yhtä rohkeaksi kuin neiti Fenty itse”. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi.)

Elokuussa 2011 Rihanna palasi Suomeen. Tällä kertaa hän tähditti Hietaniemen uimarannalla järjestettyä On the Beach -tapahtumaa. Maailmantähteyteen kovaa vauhtia matkalla oleva Rihanna oli Rumban mukaan Hietsussa ”kaikkea muuta kuin koreografioitu pop-prinsessa”.

Jossain vaiheessa keikkaa Rihanna saapui lavalle vaaleanpunaisen tankin päällä haarat auki istuen. Keikkansa jälkeen hän bailasi faniensa seurassa The Circuksen tanssilattialla. Lue raportti tästä klikkaamalla.

Hurja julkaisutahti jatkui ja Talk That Talk ilmestyi marraskuussa 2011. Sitä kuvailtiin Rumbassa ”edellistä virkeämmältä kokonaisuudelta”, jolta löytyi muun muassa Calvin Harrisin kanssa tehty ”ihanainen” We Found Love.

Unapologetic (2012) tuli miltei päivälleen vuoden kuluttua. Rihannan julkaisutahti sai osakseen piikittelyä myös Rumbassa, mutta tummasävyisen ja dubstep-vaikutteisen levyn kirjoitettiin olevan parasta musiikkia, mitä Rihanna on koskaan tehnyt.

Levyä seurannut Euroopan-kiertue päättyi Helsinkiin kesällä 2013. Ilmassa oli pieniä väsymyksen merkkejä, mutta Rihanna sai Hartwall-areenan tanssimaan kanssaan. Tähti oli välitön kuin aiemminkin, mutta esiintymiseen oli tullut enemmän suunnitelmallisuutta.

”Yksitoikkoinen ja kaksimielinen Cockiness (Love It) saa lihaa luidensa ympärille, kun Rihanna leikkii haaroillaan ja hamuaa kädellään kookasta kullia jalkojensa väliin. Jos oman vartalon korostaminen onkin myöhemmin keikan aikana usein tarpeetonta ja jopa mautonta, istuu se tähän täydellisesti. Tämän Rihanna osaa”, Rumbassa kirjoitettiin. Lue keikkaraportti tästä klikkaamalla.

Rihanna vieraili Eminemin The Monster– ja Shakiran Can’t Remember to Forget You -singleillä, mutta Unapologeticista alkoi hänen uransa pisin levytystauko. Anti ilmestyi viimein tammikuussa 2016.

Rumbassa kerrottiin, että albumin ”kanyemäisyys kantta myöten on suututtanut monta Rihanna-fania”. ”Anti yrittää antaa vaivihkaa kuvaa Rihannasta ennen kaikkea taiteilijana, mutta kontrasti vielä vuosi sitten lähes pakkomielteisesti hittejä metsästäneeseen poppariin on valtava”, arviossa kirjoitettiin. Lue arvio tästä klikkaamalla.

Anti nostettiin Rumbassa yhdeksi vuoden 2016 merkittävimmistä albumeista. ”Levy puhuu itsenäisyyden ja vapauden puolesta, mutta Rihanna ei lähde mukaan opportunistiseen voimaannuttamisfeminismiin. Hän ei puhu ’meille tytöille’ tai väitä tietävänsä, millaista on olla musta nainen Amerikassa. Barbadoksella kasvanut Rihanna on ollut supertähti 17-vuotiaasta asti. Kuka hän olisi kertomaan muiden ongelmista kuin omistaan?”, valintaa perusteltiin. Lue essee tästä klikkaamalla.

Viime vuonna Rihannan ääntä kuultiin Futuren Selfish-, DJ Khaledin Wild Thoughts-, Kendrick Lamarin Loyalty– ja N.E.R.D:n Lemon-singleillä. Lähteiden mukaan Rihanna on jo työskentelemässä täyttä häkää yhdeksännen albuminsa parissa.

13 vuotta kestäneen uran varrelle mahtuu kahdeksan albumia, joita on myyty pitkälti yli 200 miljoonaa kappaletta, 14 Billboard Hot 100 -listan ykkössijaa, yhdeksän Grammya ja tolkuton kasa muita pystejä, kuten 25-vuotiaana saatu American Music Awardsin Icon-tunnustus.

Ei hullummin 30-vuotiaalta barbadoslaiselta.

Lisää luettavaa