Rolling Stone listasi kaikkien aikojen parhaat räppilevyt – väärin meni, tietenkin

Lista on herättänyt vilkasta keskustelua, kuten tällaisten listojen pitääkin.

08.06.2022

Rolling Stone listasi kaikkien aikojen 200 parasta räppilevyä. Jos ihmettelette, miksei Renesanssia listalla näy, se johtuu siitä, että Rolling Stonen toimitus oli rajannut listan käsittelemään vain englanninkielistä räppiä.

Lisäksi alustustekstissä sanotaan, että rap-johdannaiset genret dancehallista grimeen on jätetty listauksen ulkopuolelle. Kröhöm… Listalta kuitenkin löytyy esimerkiksi Doja Cat ja M.I.A., jotka eittämättä ovat upeita artisteja omassa genressään, mutta se ei ole rap.

The Notorious B.I.G:n Ready To Die (1994) on listan mukaan kaikkien aikojen paras rap-albumi, ja tämän kanssa varmasti moni voi elää. Keskustelua on herännyt heti toiseksi listatusta levystä, joka on Outkastin Stankonia (2000), eikä esimerkiksi Atliens tai Aquemini, joita yleisesti ottaen pidetään yhtyeen parhaina levyinä.

Listalla on muitakin hieman hämmästyttäviä valintoja: Ice-T sai listalle Power-levynsä, The Coup Party Musicin.

Lista kirjoittaa hiphopin historiaa uusiksi myös painotukseltaan: seitsemän kärjestä vain kaksi on julkaistu ennen 2000-lukua. Ja se oikeasti kaikkien aikojen paras räppilevy, Nasin Illmatic, löytyy vasta sijalta 24.

Kummastuttavalta tuntuu myös, että tietty Bay Arean backpacker-liikehdintä kuitataan käytännössä Lyrics Bornin Later That Daylla (2003), ja listan ulkopuolelle jäävät esimerkiksi Jurassic 5, Latyrx ja Blackalicious.

Mutta mikäpä lista miellyttäisi kaikkia! Pääasia, että se aktivoi räpin kuuntelijat mietiskelemään omia valintojaan ja herättelee keskustelua. Twitterissä sitä jo käydään kiivaasti.

Laitetaanpa Rolling Stonen topkymppi tähän, koko lista löytyy täältä.

1. The Notorious B.I.G. – Ready to Die (1994)
2. Outkast – Stankonia (2000)
3. Jay-Z – The Blueprint (2001)
4. Public Enemy – It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back (1988)
5. Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly (2015)
6. Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)
7. Missy Elliott – Miss E… So Addictive (2001)
8. Wu-Tang Clan – Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (1993)
9. A Tribe Called Quest – The Low End Theory (1991)
10. Lauryn Hill – The Miseducation of Lauryn Hill (1998)

Lisää luettavaa