Rumba katsoi ennakkoon kaksi jaksoa Foo Fightersin Sonic Highways -dokumenttia – Vuoden rockdokumentti tulossa?

Foo Fightersin Sonic Highways -levy ilmestyy marraskuussa. Levyn tekemisestä on tehty dokumentti.

Foo Fightersin Sonic Highways -levy ilmestyy marraskuussa. Levyn julkaisua edeltää kahdeksan osaa käsittävä Sonic Highways -televisiosarja, joka kertoo albumin tekemisestä.

Vai kertooko? Tavallaan kyllä, tavallaan ei. Kävin Lontoossa haastattelemassa yhtyeen jäseniä kuukausi takaperin, ja samalla meille näytettiin sarjasta sen kaksi ensimmäistä jaksoa. Toinen jaksoista sijoittui Chicagoon, toinen Washingtoniin.

Chicagoon sijoittuvassa jaksossa kerrotaan kaupungin musiikillisesta menneisyydestä esimerkiksi Bonnie Raittin, Buddy Guyn sekä Cheap Trickin Rick Nielsenin kautta. Nielsen myös soittaa albumin Something For Nothing -kappaleella. Jaksossa käydään läpi esimerkiksi Chicagon rotumellakoita sekä bluesin syntyä. Ääneen jaksossa pääsee myös Shellac-yhtyeestä tunnettu legendaarinen tuottaja Steve Albini, joka känkkäränkän maineestaan huolimatta osoittautuu lupsakaksi mieheksi, joka rakastaa pokerin pelaamista.

Washingtonin jaksossa pureudutaan kaupungin sykkivään punkmenneisyyteen. Mielenkiintoisin jakson haastateltavista on punklegenda Ian McKay, joka on urallaan soittanut esimerkiksi Minor Threatissa sekä Fugazissa. McKay perusti myös legendaarisen Dischord-levy-yhtiön, jonka DIY-historia on kiinnostavaa kuultavaa kaikille niille, jotka eivät siihen vielä ole tutustuneet. Jakson mielenkiintoisinta antia on kuitenkin paneutuminen Washingtonin go-go-musiikkityyliin. Funkista vaikutteita ottaneesta, 70-luvulla Washingtonissa huippusuositusta musiikkityylistä ei Euroopassa liiemmälti ole kerrottu.

Sonic Highways on Dave Grohlin tuottama ja ohjaama. Pelkän musiikkidokumentin sijaan Sonic Highways on oodi niille kaupungeille, joissa Foo Fighters kävi albumiaan nauhoittamassa. Hieman yllättäen sarja ei alennu ainostaan nuoleskelemaan vieraitaan ja toimimaan silkkana promootiona uudelle levylle. Ainakin kaksi ensimmäistä jaksoa paneutuvat kaupunkien musiikki- ja kulttuurihistoriaan ihailtavan mielenkiintoisella tavalla.

Sarjaa esitetään tulevasta sunnuntaista lähtien myös Suomessa, vain pari päivää Amerikan ensiesityksen jälkeen.

Vahva, vahva suositus.