Serj Tankian, poliitikko taiteilijan asussa

25.06.2010

Serj Tankian ei ole niitä muusikoita, joiden musiikki sisältää poliittista sanomaa. Paremminkin Tankianin poliittinen sanoma sisältää musiikkia.

Teksti: Jaakko Kilpeläinen
Kuva:  Warner

Serj Tankian lauloi vääryyttä vastaan System of a Downissa, ja nyt hän tekee sitä sooloartistina. Tankianin 2003 julkaistussa Cool Gardens -runokirjassa on sen nimisiä runoja kuin Businessman vs. Homeless ja A Letter To Congress.

Tankian työstää parhaillaan toisen soololevynsä ohessa musiikkia näytelmään, joka perustuu muinaiseen kreikkalaiseen tragediaan Kahlehdittu Prometheus. Näytelmä kertoo tietenkin hirmuvallasta ja epäoikeudenmukaisuudesta.

”Olen nuoresta asti ollut poliittisesti tiedostava”, Tankian kertoo Rumballe sähköpostitse.

”Tulevaisuutta ei ole vaikea ennustaa, jos tarkkailee nykyisyyttä sekä henkisestä että geopoliittisesta näkökulmasta. Silmäni avautuivat, kun näin tekopyhyyden siinä, kuinka Armenian (vuoden 1915) kansanmurha on kiistetty.”

Viime viikkoina Tankiania on mietityttänyt muun muassa Israelin joukkojen hyökkäys laivaan, joka kuljetti avustustarvikkeita Gazaan. Toukokuun lopulla sattuneessa hyökkäyksessä sai surmansa yhdeksän ihmistä.

”Uskon tapauksen tuoneen Gazalle ja Länsirannalle välttämätöntä huomiota. Minusta myös tuntuu, että hallitus on tekopyhä sekä Turkissa että Israelissa”, Tankian aloittaa ja kirjoittaa perään meilihaastattelun pisimmän vastauksen. Siinä muun muassa arvostellaan Turkin sotilaallisia ja taloudellisia sopimuksia Israelin kanssa ja ihmetellään, miksi Keski- Euroopan juutalaisvainoista selvinneiden lapset alistavat nyt omaa naapurikansaansa.

Ei sovi sivuuttaa sitä, että Serj on myös ahkera säveltäjä ja sovittaja. Hänen ensimmäisestä soololevystään julkaistiin keväällä Aucklandin filharmoniaorkesterin kanssa tehty liveversio nimeltä Elect the Dead Symphony. Se eroaa esimerkiksi Metallican sinfonia-albumista siten, että klassisten orkesterisoitinten rinnalla ei kuulla lainkaan sähkökitaraa tai muita bändisoittimia.

Seuraavasta, alkusyksystä julkaistavasta Imperfect Harmonies -albumistaan Tankian lupaa paljon. Luvassa on elektronista ja orkesterimusiikkia sekä jazzia ja rockia samassa paketissa. Albumista saadaan ensimakua elokuun Sonisphere-festivaalilla Porissa.

”Soitan Porissa useita uusia biisejä. Lavalla on oman bändini lisäksi viisi viulistia, sellisti ja kaksi puhallinsoittajaa.”

Tankian täyttää tämän vuoden elokuussa 43 vuotta. Valtaosa rock-muusikoista on tehnyt parhaat levynsä alle kolmekymppisinä. Työtahdin ja uudistumishalun perusteella Serjin luovuus kuitenkin kukoistaa yhä.

”Olen aina tehnyt musiikkia siksi, että rakastan sitä enemmän kuin mitään. Teen sitä itselleni, ja jostain syystä olen onnistunut elättämään sillä itseni. Herään joka päivä innoissani tekemään uutta musiikkia. Kierrän tänä kesänä Eurooppaa maailmankuulujen orkesterien kanssa ja julkaisen syksyllä toisen soololevyni. Samalla sävellän ensi keväänä ensi-iltansa saavaa musikaalia, kirjoitan runokirjaa ja niin edelleen. Näin minä vain toimin.”

Kaikkia, joita Tankian kiinnostaa, kiinnostaa todennäköisesti myös se, mitä System of a Downille kuuluu. Toimittajille lähetetyssä usein kysytyt kysymykset -tiedotteessa kerrotaan, että SOAD on edelleen tauolla eikä jatkosta ole sovittu.

Tankian sanoo, ettei häntä edelleenkään kyllästytä vastailla kysymyksiin System of a Downista, vaikka yhtye on ollut tauolla jo neljä vuotta.

”SYSTEM oli 12 vuotta elämästäni. Olen siitä hyvin ylpeä ja rakastan sitä, että ihmiset yhä rakastavat System of a Downia. Minulla menee hyvin sooloartistina, enkä koe tarvetta kilpailla menneisyyteni kanssa.”

Serj Tankian Porin Sonispheressa 7.8.  |  Imperfect Harmonies -albumi julkaistaan syyskuussa.


Lisää luettavaa