Soittokieltoja, ivailubiisejä ja tukikonsertteja – USA:n presidentinvaalit muusikkojen silmin

06.09.2012

Yhdysvaltain presidentinvaalit heijastuvat myös musiikkimaailmaan.

Teksti: Tuukka Hämäläinen

Kansa valitsee istuvan presidentin Barack Obaman ja republikaanien Mitt Romneyn välillä 6. marraskuuta. Kun kamppailu kiihtyy näkyvät vaikutukset kaikkialla ympärillä, eikä musiikkikaan ole säilynyt kosketuksetta.

On jo pienimuotoinen trendi, että muusikot kieltävät republikaaneja käyttämästä biisejään poliittisissa yhteyksissä. Vuonna 2008 Foo Fighters kielsi John McCainia käyttämästä heidän kappalettaan My Hero, ja myös Heart vaati korvauksia Sarah Palinin tilaisuuksissa soitetusta Barracuda-hitistään.

Vähän rajumpi kieltokampanja nähtiin keväällä, kun muun muassa Tom MorelloRushPeter Gabriel ja Fabulous Thunderbirds vaativat äärioikeistolaista radiojuontaja Rush Limbaughta lopettamaan kappaleiden luukuttamisen kiistellyssä radio-ohjelmassaan. Tämä ei tietysti suoraan liity presidentinvaaleihin, mutta meininki on sama.

Näin vaalikamppailun kiihtyessä soittokiellot taas viuhuvat. Vaihtoehtoyhtye Silversun Pickups on kieltänyt Mitt Romneyta käyttämästä kappalettaan Panic Switch – vaikka laulaja-kitaristi Brian Aubert myönsikin haastattelussa, että republikaanien ja kappaleen lyriikoiden välinen ristiriita oli niin herkullinen, että yhtye miltein jätti kieltonsa tekemättä vain huumoriarvon vuoksi.

Viimemmäksi vuonna 1986 kuolleen Thin Lizzy -nokkamiehen Phil Lynottin äiti on uhonnut mediassa, ettei hänenkään poikansa hyväksyisi heidän kappaleensa käyttöä republikaanisen puolueen kampanjoissa. Mitt Romneyn ja Paul Ryanin tilaisuuksissa on soitettu Thin Lizzyn vuoden 1976 hittiä The Boys Are Back in Town. Irlantilaisen Hot Press -sivuston haastattelussa äiti Philomena Lynott kertoi, ettei haluaisi perheensä nimeä liitetyksi republikaanien ajamiin verovapautuksiin.

Tästä kaikesta saa helposti sellaisen kuvan, että kaikki muusikot ovat joko demokraatteja tai sitoutumattomia, mutta löytyy sitä oikeistolaisiakin rokkareita. Floridassa järjestetyssä republikaanien kokoontumisessa esiintyivät muun muassa Kid Rock,  Zac Brown Band3 Doors Down ja Dave Navarro. Myös Lynyrd Skynyrdin oli määrä esiintyä, mutta heidän konserttinsa jouduttiin perumaan hurrikaani Isaacin lähestyessä rannikkoa, raportoi Rolling Stone.

Erityisesti Kid Rock ja Skynyrd-solisti Johnny Van Zant ovat ennenkin olleet tunnustuksellisia republikaanien tukijoita, kun taas Journeyn taholta tiedotettiin, että kyse on vain yksityiskeikasta eikä mistään sen kummemmasta. Ja ovatpa republikaanit saaneet puolelleen myös Nicki Minajin.

Vuoden 2012 vaalien erikoisin tempaus on kuitenkin kulttiyhtye Devon julkaisema protestikappale Mitt Romneyn koiran puolesta. Idean juuret juontavat kaukaa vuosien takaa, kun Romney muuttomatkalla Massachusettsista Ontarioon lukitsi Seamus-nimisen koiransa kantolaukun auton kattotelineelle. Tämä eläinrääkkäykseksi luokiteltava temppu on saanut paljon huomiota, ja synnyttänyt muun muassa vuonna 2007 perustetun Dogs Against Romney -kampanjan.

Devo hyppäsi tähän kelkkaan 25. elokuuta julkaistulla Don’t Roof Rack Me, Bro! (Remember Seamus) -biisillä, jonka voit kuunnella alta. Päivää myöhemmin julkaistiin myös älypuhelinpeli The Great Escape: Seamus Unleashed, jonka suunnittelussa oli mukana myös Devon Gerald V. Casale.

Lisää luettavaa