Suomalainen musiikkiala menettää miljoona euroa päivässä – ”Ala vaatii tasa-arvoa”

Musiikkialan järjestöt ovat tuskastuneet päätösten hitauteen ja ennakoimattomuuteen.

11.05.2021

Muusikkojen liitto ja Livefin ry ovat tänään ottaneet kantaa kulttuurialan epäreiluun kohteluun. Elävän musiikin edunvalvoja Livefin ry vaatii rajoitusten purkamista koskevaan päätöksentekoon ripeyttä ja tasa-arvoa.

”Yksikään festivaali- tai keikkajärjestäjä ei tiedä, millä reunaehdoilla ensi kesän tapahtumia järjestetään”, toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen sanoo.

”Rajoitusten purkaminen maltilla on ymmärrettävää, mutta ala vaatii selkeyttä ja ripeyttä päätöksentekoon. Ei ole kohtuuton vaatimus, että päätöksentekoprosessia ennakoitaisiin ja siten annettaisiin työkaluja tulevaan.”

Valtioneuvosto päätti luopua koronarajoituksiin vaikuttavista valtakunnallisista toimenpidetasoista. Sosiaali- ja terveysministeriö yhtyi päätökseen ja ohjasi aluehallintovirastoja luopumaan toimenpidetasojen lisärajoituksista. Näitä ovat muun muassa kuuden hengen kokoontumisrajoitukset. Yleisötilaisuuksien osalta päätöksen tekevät aluehallintovirastot.

Ministeriön ohjaus on elävän musiikin näkökulmasta tuskastuttavan hidasta: Valtioneuvoston päätöksestä ministeriön komppaukseen kului useita päiviä. Avien päätöstä odotellaan yhä, vaikka useat alueet ovat olleet perustasolla jo useita viikkoja.

”Alan toimintaedellytyksiä on rampautettu jo yli vuoden. Odotteluun ei ole enää varaa. Tässä tilanteessa jokainen päivä on liikaa”, kertoo Lahtinen.

Muusikkojen liiton tiedotteessa vaaditaan niin ikään tasa-arvoista kohtelua. Kulttuuriala suljettiin ensimmäisenä, ja nyt näyttää, että sitä pidetään kiinni viimeiseen saakka, vaikka muita toimialoja avataan exit-suunnitelman mukaan.

Takuutukipäätös tuli liian myöhään suurelle osalle kesätapahtumista, ja useita niistä on jo peruttu.

”On elintärkeää avata kentän toimintaa nyt siltä osin, kuin se on mahdollista. Konsertit, näytökset ja tapahtumat ovat pitkäjänteisen työn tulosta, ja ennakoitavuuteen on nyt exit-vaiheessa välttämätöntä panostaa. Ala ei kestä enää yhtään enempää epäloogisia, epäreiluja tai myöhäisiä päätöksiä”, tiedotteessa sanotaan.

Muusikkojen liitto pitää huolestuttavaa, mikäli tartuntatautilakia ja rajoituksia jatketaan edelleen vuoden 2021 loppuun.

Eduskunnassa käsitellään parhaillaan tartuntatautilain muutosta, joka viitoittaa tulevan kesän ja loppuvuoden näkymiä. Rajoitusten ja niiden lieventämisen aikajänne on kuitenkin edelleen lyhyt. Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriön ohjaus ulottuu vain toukokuun loppuun.

”Tartuntatautilakia ei sen uudistuksen jälkeenkään tule soveltaa vain varmuuden vuoksi”, sanoo Livefin ry:n Lahtinen.

Musiikkijärjestöt arvioivat yhdessä, että suomalainen musiikkiala menettää koronarajoitusten vuoksi päivittäin 986 301 euroa alan toimeentulosta.

HS:n selvityksen mukaan Suomi tuki kulttuuria Pohjoismaista kaikkein vähiten koronakriisissä.

Hallituksen kehysriihessä linjattiin, että kulttuurilta ja taiteelta leikataan ensi vuonna 17,5 miljoonaa ja 23 miljoonaa sitä seuraavana.

Lisää luettavaa