Suomen suurin levy-yhtiö vaatii artistejaan sitoutumaan häirinnän torjuntaan

Olavi Uusivirta on ensimmäinen Universalin artisti, jonka sopimukseen lisättiin kirjaus häirintää ja syrjintää vastaan.

10.12.2021

Olavi Uusivirta on allekirjoittanut uuden sopimuksen jo miltei 20 vuotta levy-yhtiönään toimineen Universalin kanssa. Sopimuksessa on Uusivirran ja juristinsa Lottaliina Pokkisen aloitteesta pykälä, joka tähtää häirinnän torjuntaan musiikkialalla.

”Mitä enemmän olen keskustellut aiheesta kollegoiden kanssa, sitä tarpeellisemmalta konkreettiset teot tuntuvat. Epäasiallinen käytös on valitettavan yleistä ja saattaa ilmetä sivumennen tokaistuna ’heittona’, joka voi olla sen kohteelle erittäin häiritsevä”, Uusivirta sanoo.

”Siksi on tärkeää, että jokainen musiikkialan yhteisö – oli se sitten levy-yhtiö, bändi tai muu tuotantotiimi – kiinnittää asiaan huomiota ja antaa tilaa avoimelle keskustelulle. Toivon, että sopimuskirjaukseni aktivoi eleenä erityisesti niitä, joilla on musiikkialalla valta-asema. Valta velvoittaa kääntämään katseen myös omaan toimintaan, ja näyttämään mallia muille.”

Pokkinen kertoo, ettei kirjauksen tarkoitus ole vaikuttaa niihin juridisiin keinoihin, joilla häirintään, syrjintään ja epäasialliseen kohteluun on jo nyt mahdollista puuttua.

”Avauksella halutaan helpottaa asiasta puhumista ja osoittaa, että epäkohtiin halutaan puuttua. Uskon, että sopimuksen kautta on mahdollista muuttaa asenteita ja sitä kautta maailmaa”, Pokkinen sanoo.

Universalin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen kertoo olevansa ylpeä Uusivirran kanssa yhteistyön jatkumisesta, mutta etenkin siitä, että musiikkialalla on mahdollista tehdä konkreettisia tekoja, jotta ala olisi kaikille turvallinen.

”Tämä kirjaus tulee jatkossa kaikkiin Universal Musicin artistisopimuksiin Suomessa ja toivon, että muut yhtiöt ja artistit seuraavat esimerkkiä ja veisivät omillaan tahoillaan tämän tärkeän asian käytäntöön”, Valtanen sanoo.

Kyseinen kirjaus Uusivirran levytyssopimuksessa kuuluu näin:

”Osapuolet sitoutuvat yhdessä estämään ja torjumaan musiikkialalla tapahtuvaa häirintää, syrjintää ja epäasiallista kohtelua. Osapuolilla on näihin nähden nk. nollatoleranssi ja kumpikin sitoutuu ilmoittamaan toiselle ja toimimaan viipymättä, mikäli havaitsee tai epäilee, että joku tämän sopimuksen mukaiseen tuotantoon osallistunut henkilö on syyllistynyt häirintään, syrjintään tai epäasialliseen kohteluun tai joutunut tällaisen kohteeksi.”

Lisää luettavaa