”Tämä levy on räikeä ja väkevä, kuten ämmäkin” – Etta on ”niheilijöistä” huolimatta tullut jäädäkseen

Tykkäät kummiski -albumi on ketterä niin ilmaisutyyleiltään kuin aihepiiriensäkin puolesta.

28.08.2022

Kuten tällä viikolla informoimme, perjantaina ilmestyi Warnerin julkaisemana Ettan Tykkäät kummiski -albumi. Yhdentoista kappaleen vankalla kokonaisuudella vierailevat Gettomasa, Ani, Shrty ja Isaac Sene, ja sen tuotanto on rakentunut yhdessä Kiron, Alex Leonen sekä Salahpolon kanssa. Aiemmin levyltä on kuultu kappaleet Perus (lue lisää täältä), Isaac Senen kanssa tehty YleX:n Kesäkumibiisi Rakastellaan, ja R.E.S.P.E.C.T., josta kirjoitimme muutama viikko sitten perusteellisemmin täällä.

Karkeasti ottaen jopa puolet albumista koostuu tunnelmallisista, ihmissuhteisiin ja keskinäiseen kiintymykseen keskittyvistä kappaleista, joita määrittää lempeä ja paljas tunneilmaisu. Ettan laulutaidot nousevat näissä vedoissa erityisen keskeiseen asemaan, sillä omien rajojen määrittelyyn ja henkilökohtaisten oikeuksien julkituomiseen keskittyvissä biiseissä kuultu tiukempi riimittely (eli oikeastaan asenne) putoaa pehmeämmissä kappaleissa pois.

Kun yhtälöön liitetään vielä parit puhtaat bilebiisit, feministiset kannanotot ja suoraviivaisemmat räpit, muodostuu albumista jo hyvinkin monipuolinen kokonaisuus niin teemoiltaan kuin Ettan ilmaisutyyleiltä. Vakuuttavaa on sekä kovistelu – kuten väkevän räppipäissään esitetyssä Perus-kappaleessa, jossa vierailee asiaankuuluvasti Gettomasa – että pehmoilu, joka välittää melkeinpä kipakampia kappaleita arvokkaamman viestin: nimittäin sen, että haavoittuvuus, herkkyys ja rehellisyys ovat vaalimisen arvoisia ominaisuuksia.

Toisaalta aihealueiden relevanttiuden arvottaminen ei sinänsä palvele ketään. Olennaisia huomioita kun nousee esiin läpi kokonaisuuden: esimerkiksi sinkkuelämään liitetyn villiyden ja vapauden hehkutteluun keskittyvä Sinkkukesä (joka päättyy ytimekkäästi sanoihin ”Se on sinkkukesä, ämmät”) tai perinteisistä kilttityttö-ominaisuuksista riisuutuva Äidin suosikki -kappale ovat tästä oivia näytteitä.

Parit erikoismaininnat on syytä heittää. Ensinnäkin Ristit-kappaleelle kunniamaininta raikkaasta rehellisyydestä: siinä käsitellään suorapuheisesti omia myrkyllisiä ominaisuuksia ja otetaan vastuu omasta käytöksestä ainaisen kumppanin epäonnistumisista valittamisen sijaan.

Erityisen toimiva on myös tuotannon konemusa- ja lattaripainotteinen puoli, sillä se tuo albumille yllättäviä ja värikkäitä sävyjä.

Viimeisenä se huomio, että Ani, Shrty sekä Isaac Sene muodostavat albumin vierailijoina mainiosti yhteen soljuvan ryhmän, jokaisen keskittyessä soolotuotannossaankin melodiseen ja moderniin soundiin. Toki albumilla esiintyy myös jo mainittu Gettomasa, joka heittää levylle jokuset maadoittavat mutta elävöittävät räppirehvastelut, mutta Masahan nyt joka tapauksessa pyörii omissa liigoissaan.

”Mun elämässä on tapahtunut paljon kaikkea, ja halusin että se välittyy tällä levyllä”, Etta sanoo. ”On biisejä rakkaudesta ja hauskanpidosta, mutta myös pohdintaa mun henkilökohtaisista ongelmista ja kamppailuista. Tämä levy on räikeä ja väkevä, kuten ämmäkin. Olen huomannut, että mä ja mun musa herätämme paljon keskustelua, ja haluaisinkin lähettää terkut kaikille niheilijöille, tykkäät kummiski! Toivon, että tämän levyn myötä jengi viimeistään hiffaa, että tulin tänne ihan vain jäädäkseni.”

Kuuntele kokonaisuus alta.

Lisää luettavaa