”En tarvii sua siihen roikkuu” – Ettan kunnioitusta käsittelevällä kappaleella on juurensa 60-luvun vallankumouksellisessa hitissä

Ettan R.E.S.P.E.C.T. on paljon muutakin kuin pelkkä biletysbiisi.

06.08.2022

Etta julkaisi heinäkuussa yhteiskappaleen Gettomasan kanssa, mutta palaa nyt ilman vierailijoita eilen julkaistulla R.E.S.P.E.C.T.-biisillään. Single on viimeinen Ettan tulevalta kakkosalbumilta, jonka julkaisupäivämääräksi on määritelty 26.8.2022. Tykkäät kummiski -levy seuraa viime vuonna julkaistua Tyttö-debyyttialbumia – kyseinen levy nousi suoraan Suomen virallisen albumilistan sijalle kuusi ja pysytteli listalla yli puoli vuotta.

R.E.S.P.E.C.T. vannoo tittelinsä mukaisesti kunnioituksen nimeen. Kappale jatkaa siitä, mistä lähivuosina on runsaasti puhuttu: jokaisen oikeudesta koskemattomuuteen, rajojen asettamisesta sekä toistemme kuuntelemisesta ja ennen kaikkea uskomisesta. Ei on edelleen ei, eikä mikään ehkä tai salainen kyllä.

Etta keskittää kappaleessa huomionsa tanssilattiakäytökseen, joka voi mikrotasolla ilmentää häirinnän mekanismeja kokonaisessa yhteiskunnallisessa perspektiivissä. Ei on ei myös juhlissa, tai kuten Etta sanoo: ”Mä tulin tänne bailaa, älä seuraa – tytöt haluaa vaan pitää hauskaa”. Biisissä käsitellään kieltäytymisen painoarvoa, sekä sitä, kuinka kieltäytymisen uskottavuus tuntuu tulkitsijasta riippuen muuttuvan mielivaltaisesti. Simppeli pointti on kuitenkin se, että nainen ei tanssiessaan tai muuallakaan ole olemassa miehen viihdyttämistä varten, joten muutama askel taaksepäin voi tällaisen faktan unohtuessa olla akuutisti paikallaan.

Kappaleen nimi ja sanoma vievät ajatukset vuosikymmenien taakse, palauttaen mieleen vuonna 1967 julkaistun Aretha Franklinin Respect-singlen. Alun perin Otis Redding vuonna 1965 säveltämä ja julkaisema kappale muuttui Aretha Franklinin käsittelyssä ikoniseksi naisen oikeuksia ja sukupuolten välistä tasa-arvoa juhlivaksi klassikoksi, mikä toisaalta pistää miettimään: Miksi vieläkin, yli 50 vuotta myöhemmin, tarvitaan kyseistä sanomaa teroittavia kappaleita?

Toinen Ettan biisistä paistava viittaus johdattelee kasarille, Cyndi Lauperin Girls Just Want To Have Fun -hitin äärelle. Robert Hazardin alkuperäistä versiota vuonna 1983 coveroinut Lauper nosti kappaleen feministiseksi kunnianosoitukseksi, ja hitsasi sanonnan tyttöjen halusta pitää hauskaa historialliseksi deklamaatioksi, joka on ennen Ettan riimejä kuulunut esimerkiksi Miley Cyrusin musiikissa.

Ettan R.E.S.P.E.C.T. on tehty yhdessä OP Vuorisen ja Kyösti Salokorven kanssa, ja julkaistu Warnerin kautta. Artisti itse kommentoi biisiä näin:

”R.E.S.P.E.C.T. on tanssilattioille ja bileisiin! Etenkin mun mimmeille. Välillä on niitä hetkiä, kun olemme omassa zonessamme, ja joku yrittää tulla lattialle lirkuttelemaan eikä kunnioita rajojamme – se ei ole ok. Kaikella rakkaudella, mutta tytöt haluavat vain pitää hauskaa! Toivon, että tämä biisi tuo hyvää fiilistä ja asennetta jengin iltoihin, ja muistuttaa kunnioittamaan ympärillä olevia paikasta riippumatta.”

Kuuntele kappale alta.

Lisää luettavaa