Tänään televisiossa: kohuttu Michael Jackson -dokumentti – hyväksikäytön uhrit saavat puheenvuoron

Leaving Neverland esitetään tänään.

Michael Jackson Rumba

Leaving Neverland on Dan Reedin ohjaama dokumentti, jossa ääneen pääsee nyt nelikymppiset miehet, Wade Robson ja James Safechuck. He syyttävät Michael Jacksonia seksuaalisesta hyväksikäytöstä, joka alkoi heidän ollessa 7- ja 10-vuotiaita.

Kaksiosaisessa dokumentissa Robson ja Safechuck perheineen kertovat suhteestaan Jacksoniin; siitä kuinka he kohtasivat, saivat kutsun Neverland Ranchille, ystävystyivät ja viettivät aikaa yhdessä. Dokumentti esittää Jacksonin taitavana manipuloijana, joka saa uskoteltua lasten vanhemmille, että heidän poikansa on aivan ok viettää aikaa aikuisen miehen kanssa suljettujen ovien takana. Elokuvan nähneiden kriitikkojen mukaan hyväksikäyttötapauksia kuvaillaan karmaisevan yksityiskohtaisesti.

Lienee sanomattakin selvää, että dokumentti on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Jacksonin perikunta on uhkaillut HBO:ta oikeustoimilla ja paheksunut ohjaajan päätöstä olla kuulematta ketään Jacksonin ”puolelta”. Osa elokuvakriitikoista kirjoittaa Jacksonista pedofiilina tämä dokumentti ainoana todistusaineistonaan. Toiset muistuttavat, että Robson ja Safechuck ovat valan velvoittamana kiistäneet oikeudessa Jacksonin tehneen mitään heille. Jacksonin fanaattisimmat seuraajat ovat uhkailleet sekä ohjaajaa että dokumentin päähenkilöitä.

Alun perin Ylen oli tarkoitus esittää dokumentti vasta syksyllä, mutta siitä nousseen kohun vuoksi esitystä aikaistettiin. Docventures-erikoislähetys alkaa Yle tv2 -kanavalla tänään 2. huhtikuuta kello 20.00 ja miltei nelituntinen Leaving Neverland kello 20.15.