”Tein biisejä seksistä, joita mielestäni maailmassa pitäisi olla: suorasanaisia, tabuja rikkovia ja seksipositiivisia” – Powerpimpin debyytti-ep pohjaa feministiseen yhteiskuntakritiikkiin

Ep:n teemoja ovat esimerkiksi itsetyydytys ja suostumus.

19.12.2022

Perjantaina ilmestyi Powerpimpin debyytti-ep. Artistinimen takaa löytyy Riikka Tähkävuori, joka laulaa ja räppää feministisestä näkökulmasta yhteiskunnassa vallitsevia epätasa-arvoisia asenteita kyseenalaistaen. Powerpimppi-ep:n kappaleet ovat Tähkävuoren itse sanoittamia ja säveltämiä, ja tuottajina kokonaisuudella ovat toimineet Tähkävuoren lisäksi Leevi Kohonen ja Otto Ahoniemi.

“En mieti genrerajoja tai minkälaista musiikkia kannattaisi tehdä, vaan keskityn omaan juttuun. Ja minun juttuni on tehdä tarttuvia ja ravistelevia biisejä, jotka on feministisiä kannanottoja. Minun musiikkini aiheet ja räväkkä kielenkäyttö eivät varmasti osu jokaiseen makuun, mutta ei tarvitsekaan”, Powerpimppi kertoo.

Ep:n kuusi biisiä käsittelevät monipuolisesti aiheita, jotka laajalti valottavat sitä kuinka feministisen räpin lisääntyneestä määrästä huolimatta tarve käydä vastaavia teemoja läpi on edelleen suuri. Not all men -kappale muistuttaa kuinka esimerkiksi keskusteluissa seksuaalisesta väkivallasta miehen ei aina tarvitse tunkea itseään keskipisteeseen, samalla tavalla kuin rasismia käsitellessä ei ole mitään syytä keskittyä valkoisten asioihin. Dickpic-biisi taas näpäyttää niitä, jotka eivät ymmärrä suostumuksen ja vastavuoroisuuden konseptia: ”Taas tanssilattialla joku mua nylkyttää / Miten vitun vaikeeta voi olla lupa kysyä?”.

Mainitut kappaleet edustavat ep:n ärhäkämpää puolta, kun taas Beethovenin sävelillä alkava ep:n avauskappale Oodi omalle ilolle lähestyy masturboimista kujeilevan hilpeyden kautta. Kappale myös nyökkää kohti Tähkävuoren päivätyötä politiikan parissa europarlamentaarikon avustajana Euroopan parlamentissa Brysselissä.

”Seksiä käsitellään musiikissa niin kovin kapea-alaisesti. Siksi tein sellaisia biisejä seksistä, joita mielestäni maailmassa pitäisi olla. Suorasanaisia, tabuja rikkovia ja seksipositiivisia. Esimerkiksi pillupierujen mahdollisuudesta voisi kertoa jo koulussa. Oodi omalle ilolle taas on ylistysbiisi itsetyydytykselle, sillä nimenomaan ylistystä runkkaaminen kaipaa. Sen biisin kirjoittaminen oli todella hauskaa suomen kielellä kikkailua ja politiikkaviittausten ideoimista”, Powerpimppi kertoo.

Jos kappaleiden suorapuheisuus tai luonteva suhtautuminen tabuina pidettyihin aiheisiin hätkähdyttää, voi olla paikallaan pyöräyttää ep useamman kerran läpi. Se miten vapaasti ja aurinkoisesti biiseissä puhutaan esimerkiksi seksuaalisuudesta tai erityyppisistä kehoista tuo poikkeavuudellaan esiin ne yhteiskunnassa läsnä olevat jämähtäneet ja lukkiutuneet asenteet, joita Powerpimppi parhaansa mukaan ravistelee. Jos Pillupieru-kappaleen antaumuksellinen ruotiminen siitä mitä tapahtuu kun vaginaan menee ilmaa alkaa nolottaa tai kauhistuttaa – miksi? Jos Herkkä anaaliseksibiisi -kappale tuntuu liian graafiselta kuvauksillaan syistä, joiden vuoksi anaaliseksi ei kuulu kappaleen kertojan mieltymyksiin – miksi?

Suorapuheisuus lyriikoissa ja räävittömyys ilmaisutavoissa tekee Powerpimpin ep:stä kulmikkaan, mieleenpainuvan ja merkittävän. Voit kuunnella sen alta.

Lisää luettavaa