”Tekijät ansaitsevat sen” – suomalaisartisti kiittää levynsä tekoon osallistuneita nokkelalla tavalla, toivoo muiden ottavan mallia

Aleksanteri Hakaniemi keksi keinon listata tekijätiedot suoratoistopalvelussa kuten fyysisen levyn yhteydessä on ollut tapana.

08.02.2022

Aleksanteri Hakaniemi julkaisi perjantaina Ehkä joskus tiedän miksi -albuminsa. Levyn tekoon – kuten kaikkien muidenkin levyjen tekoon – osallistui joukko ammattilaisia: muusikkoja, säveltäjiä, tuottajia, miksaajia, masteroijia, graafikkoja, valokuvaajia, maskeeraajia ja stailisteja. Fyysisten levyjen yhteyteen tekijätiedot on ollut helppo painaa, mutta musiikista valtaosa kulutetaan suoratoistopalveluissa, joissa mahdollisuudet moiseen ovat varsin rajalliset.

Hakaniemi kertoo tämän harmittaneen häntä: jokaisen tekijän pitäisi saada tunnustus omasta työstään.

”Mä olen aina vältellyt puhumasta mun musiikista, koska se ei koskaan ollut vaan mun tekemää. Tähän pisteeseen on päästy ympäröivien ihmisten takia. Yhdessä tehden yks plus yks on enemmän kuin kaksi”, hän sanoo.

Hakaniemi keksi nokkelan ratkaisun tekijätietojen listaamiseen. Hän listasi albumin viimeisen kappaleen canvas-videolle levyn tekoon osallistuneet samaan tapaan kuin levyjen takakannessa tai sisälehtisessä. Canvas-video näkyy mobiililaitteissa, kun kuuntelet kappaletta tai jaat sen Instagram-tarinaan. Katso kuvakaappaus alta.

”Tekijät ansaitsevat sen.”

Hakaniemi toivoo, ettei tempaus jäisi vain yksittäiseksi tapaukseksi, vaan jatkossa myös artistikollegat ottaisivat ideasta mallia.

”Sooloartistina nimeni kerää kaiken huomion, mutta toivoisin lahjakkaiden ja äärettömän tärkeiden yhteistyökumppaneiden saavan ansaitsemansa valokeilan, koska ilman Nellin laulamia taustalauluja, Tidon sutikomppia, Mikon valssikomppia, Rafaelin ohjelmointia, viulua ja bassoa, Mikin ja Knipin taustalauluja, Artun miksausta ja Henkan masterointia tämä levy ei olisi mitään. Ilman Teron kuvia ja Neean stailausta ja Sharonin meikkausta musiikki ei olisi saanut visuaalista ilmettään. Ilman yhtyeeni Konstaa, Anttia, JC:tä, Vilppua ja ääniteknikkoa Viliä pian alkava albumikiertue ei herättäisi levyä henkiin. Sooloartistin takana on monen ihmisen sydän.”

Lisää luettavaa