”Trans- ja queerfobia on surullisen yleistä suomalaisissa perheissä” – kotimainen rap-artisti kertoo siitä, kun omaa identiteettiä ei hyväksytä

"Toivon, että kappale voi olla samaa kokeneelle ihmiselle muistutus siitä, että hän ei ole yksin."

26.11.2022

Tamperelainen rap-artisti ja transaktivisti Arion Raudes julkaisi eilen uuden kappaleen, jossa käsitellään omaa identiteettiä ja ympäristön vaikeuksia hyväksyä sitä. Biisin nimi on 200 euroa, ja Arion Raudes haluaa kappaleen avulla muistuttaa samanlaisia kokemuksia läpikäyneitä ihmisiä siitä, etteivät he ole yksin.

”Kirjoitin kappaleen tekstin tilanteesta, jossa mun läheinen ei hyväksynyt mun identiteettiä”, Arion Raudes kertoo. ”Olen tajunnut vasta myöhemmin, kuinka vaikea se tilanne oli. Vaikka kappale kertoo omista kokemuksistani, uskon, että se voi koskettaa myös muita samankaltaisessa tilanteessa olleita. Trans- ja queerfobia on surullisen yleistä suomalaisissa perheissä ja suvuissa, mutta edelleen se on melko vaiettu asia.”

200 euroa koostuu tärkeistä rajanvedoista ja oleellisista oivalluksista – biisissä tarkastellaan itsemääräämisoikeutta ja sen rikkomisen seurauksia. Sanoituksissa kuuluvat pettymys ja viha siitä, että läheiset eivät joko halua tai osaa kohdata ihmistä sellaisena kuin hän on, mutta samalla kappaleessa on omien oikeuksien sisäistämisestä seurannutta voimaa. Arion Raudesin tyyli räpätä tulee jollain intiimillä tavalla lähelle, samalla kun sen intensiteetti sähköistää ilmapiirin. Loppua kohden seuraa merkittävä toteamus siitä, että ihmisen oikean identiteetin väheksyminen ja sivuuttaminen on itse asiassa väkivaltaa.

Aiemmin tänä vuonna Arion Raudes julkaisi Poika-nimisen ep:n, jolla hän käsitteli jääkiekkokulttuurissa läsnäolevaa toksista maskuliinisuutta sekä omia kokemuksiaan transmiehenä.

Kuuntele 200 euroa alta.

Lisää luettavaa