Tuntemattomia ovat festarijärjestäjien tiet: Koska KarmaRock otti taloudellisesti takkiin, perustettiin tietenkin levykauppa

14.10.2014

Rumban verkkotoimitukseen saapui eilen erikoislaatuinen sähköposti. Siinä kerrottiin, kuinka ”Harjavaltainen KarmaRock -festivaali on perustanut uuden musiikkiaiheisen verkkokaupan RecCords.comin yhdessä Rec Room -studion kanssa”.

Mistä on kyse? Ihan jokapäiväistä kun ei ole, että festivaaliorganisaattori toteaa tiedotteessa jotain tyyliin ”nyt kun kaksi viimeistä festivaalia on otettu urakalla nahkatakkiin, päätimme, että pitää päästä jaoelle myös musiikkibisneksen globaalista ahdingosta”.

Kysymyksiin vastaili KarmaRockin festivaalijohtaja Häiriö Piirinen.

Mistä saitte idean verkkokaupan perustamiseen? Keneltä idea oikein lähti?

”Verkkokauppa sinänsä ei ole meille uusi asia. Maj Karma myi merkkareita verkossa, kunnes jäi tauolle. Rec Room kaupitteli joitakin lättyjä Equal Dreams -palvelun kautta, kunnes ED lopetti. Kaupan perustaminen on pyörinyt takaraivoissa jo pitkään, kunnes siirtyi verkkokalvoille ja sormenpäihin männäsuven festin jälkeen.”

Manitsitte lehdistötiedotteessa, että kaksi viimeisintä KarmaRockia ovat ”ottaneet nahkatakkiin oikein kunnolla”. Millaista tappioista oikein puhutaan?

”Emme me markkamääriä julkisuuteen viitsi kertoa, mutta suuntaa antanee se, että reilun 20 vuoden aikana kootut puskurit alkavat kahden viime vuoden jäljiltä olla muisto vain. Festivaalin jatkuminen ei silti ole vaakalaudalla, ainakaan ihan vielä.”

Mitä kaikkea ”musiikkiaiheisessa verkkokaupassa” oikein myydään?

”Musiikkiaiheisia tuotteita. Vielä ollaan alkumetreillä, mutta esimerkiksi Ylpön näköisuistimet olisivat varma hitti…” (Verkkokaupasta voi ostaa muun muassa Maj Karman Kaukana puhelimista -debyytin (1996) vaatimattomaan hintaan 666 euroa. – Toim. huom.)

Onko tämä oikeaa liiketoimintaa vai jonkinlainen statement musiikkialan ahdongosta?

”Mikä on ’oikeaa liiketoimintaa’? Eihän tällä kukaan asuntolainaansa maksa, jos sitä tarkoitat. Ajattelemme tätä pienimuotoisena lisäpalveluna tai oheistoimintona tässä musiikkileikkikentässä, jossa toimimme.”

Minkä levyn itse viimeksi ostit levykaupasta ja milloin?

”Totuudenmukainen vastaus lienee Mastodonin Once More ’Round the Sun -vinyyli, öö, viime viikolla.”

Lisää luettavaa