Vuoden 2024 Teosto-palkinnon voittajat on valittu – nämä esiintyjät jakavat 40 000 euron voittosumman

Teosto-palkinnon voittajat on julkistettu.

22.04.2024

Vuoden 2024 Teosto-palkinnon voittajat ovat Minna Leinosen sävellys …and we are rotating with it sekä Jenni Kinnusen sävellykset sekä Kinnusen ja työryhmän sovitukset Tinyhawk & Bizzarron levyllä Nekorok. Palkinnon kokonaissumma 40 000 euroa jaetaan tasan voittajateosten kesken.

Voittajat valitsi viisihenkinen tuomaristo, johon kuuluvat vuoden 2023 Teosto-palkintovoittajat Helmi Kajaste alias Draama-Helmi, Mikko Sarvanne ja Tapio Lappalainen sekä Teoston johtoryhmän kutsumat jäsenet, Suomen Spotifyn music editor Ida Karimaa ja pop-jazzlaulun lehtori, musiikintekijä, MuT Aija Puurtinen.

Leinosen teoksesta raati kertoo seuraavaa:

”Minna Leinosen …and we are rotating with it saa lähtökohtansa herkästä ja kauniista maapallostamme ja sen ilmastonmuutoksen myötä yhä kiihtyvästä pyörimisliikkeestä. Fysikaaliset luonnonilmiöt ovat inspiroineet säveltäjää säveltämään teokseen erittäin rikkaita sointimaailmoja ja innovatiivisia soittoteknisiä ratkaisuja. Jousisoittimien koko sointiväripaletti on teoksessa luontevasti käytössä aivan hauraina häivähdyksinä puhkeavista soinnuista kouraisevana kieppuvaan meluun. Laajennetut jousisoitintekniikat, puhe ja laulu nivoutuvat osaksi teoksen tematiikkaa rajoja rikkovasti ja sisäsyntyisesti. Jousia rytmittävät soittajien puheen ja laulun keinoin esittämät, tarkkaan harkitut sanoitukset.”

Tinyhawk & Bizarrosta raati puolestaan kertoo seuraavaa:

”Tinyhawk & Bizzarron Nekorok on riemukas, luonteva ja vilpitön tuulahdus, joka rikkoo rohkeasti perinteilleen usein varsin uskollisen rautalankamusiikin rajoja. Teos on ennakkoluuloton yhdistelmä eri musiikkigenrejä tuoden esiin sävyjä esimerkiksi progressiivisesta rockista, elokuvamusiikista, westernistä ja kotimaisesta iskelmästä. Vaikka levyn vaikutteet ovat moninaiset, on työryhmä luonut teoksesta vaikuttavan yhtenäisen kokonaisuuden.

Jenni Kinnusen taitavat sävellykset välttävät tosikkomaisuuden ja luovat omanlaisiaan leikkisiä maailmoja. Teoksessa Kinnusen kitara toimii kuin kertojana, eivätkä tarinat kaipaa erillisiä sanoja kuulijalle avautuakseen. Työryhmän sovitukset ovat rikkaita ja kekseliäitä. Nekorok on soittajien ja tanssijoiden levy, joka tempaa mukaansa nauttimaan musiikin yhteisöllisestä ulottuvuudesta.”

Lisää luettavaa