Yksi kotimaisen hiphopin pisimmän linjan tekijöistä lopettaa soolouransa

Silkinpehmee julkaisi näillä näkymin viimeisen soolokappaleensa.

Pitkän linjan rap-artisti Silkinpehmee julkaisi eilen toistaiseksi viimeisen kappaleensa. Yli kaksikymmentä vuotta suomi-hiphopin kentällä vaikuttanut artisti on mittavan uransa aikana julkaissut useita albumeita ja ep:itä, joista ensimmäisen soololevynsä vuonna 2007, ja viimeisimmän ep:n yhdessä Seren kanssa kesän alussa. Lisäksi Silkinpehmee on vieraillut muun muassa Kalle Kinoksen, Flegmaatikkojen, Valman ja Äänet Käskee -duon levyillä.

UnoBuenon tuottama Illan Eka Hidas kuitenkin päättää Silkinpehmeen soolouran, ainakin näillä näkymin. Kappale on raukean apeassa tunnelmassaan erinomainen hyvästelykappale – ei kornia melodraamaa, vaan kokonaisen elämäntaipaleen symboliksi sopivaa rouheaa melankoliaa.

”Biisi ylistää elämän terapeuttisia iloja, jotka ovat saatavilla myös niille, joilla ei ole varaa aikuisten terapiaan: tajuntaa rauhoittavia ainesosia ja satunnaisia kohtaamisia hämärissä”, Silkinpehmee kertoo. ”Kappaleessa ei ole tarkoituskaan nostattaa myynnillistä iskukykyä maanantain aamupalaverissa tai kertoa kuinka hienoja juttuja selvistely ja urheileminen ovat. Yksinkertaisuus ja elämänmakuisuus edellä mennään. Tunnistan epämuodikkuuden, kun vertaan biisiä nykypäivän tanssipumpputräkkeihin ja automainoksiin.”

Listoille nousevat ajanmukaiset hittikappaleet ovat oma lukunsa, mutta onneksi valtavirtaa määrittelevät attribuutit eivät ole ainoa mittari sille, mikä on arvokasta ja mikä ansaitsee paikkansa julki tuodun musiikin maailmassa. Kaiken bilehumun keskellä tarve kuulla teeskentelemätöntä ja silottelematonta lyriikkaa sekä kappaleen teeman mukaiseksi muovattua täyteläistä äänimaailmaa on kova, ja Silkinpehmee vastaa tarpeeseen. Artisti ei kaihda yksinäisyyden, erillisyyden ja pettyneisyydenkin laitamilla kulkevien aihepiirien käsittelyä, vaan pysyttelee mahdollisista ulkopuolelta tulevista markkinoiden vaatimuksista huolimatta taiteelleen uskollisena.

”Tämä on puhtaasti terapiabiisi; ymmärrän jos ei se aukea kenellekään”, Silkinpehmee päättää.

Pienet (tai isot) sille.

YouTube video

Lisää luettavaa